Претрага
Претрага
Close this search box.

“SVAKI DAN NAUČITI VIŠE DUHOVNE MUDROSTI” Danas je praznik Sv. Sofronija Jerusalimskog!

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svetog Sofronija Jerusalimskog. Sveti Sofronije je bio patrijarh Jerusalima. Rođen je u Damasku od znamenitih roditelja. Izučivši razne škole on nije bio zadovoljan nego je pošao da sabira i čisto duhovnu mudrost.

Moto mu je bio: “Svaki dan naučiti više duhovne mudrosti”.

Sve što su saznali, zapisali su i posle izdali u dve knjige pod imenom Limonar ili Cvećnik.

Prisustvovao je povratku Istinskog krsta iz Persije, koga je car Iraklije na svojim leđima uneo u Sveti Grad. Sa osobitom mudrošću i revnošću on je upravljao crkvom deset godina. Ustajao je u odbranu pravoslavlja od monotelitizma, koju je on na svom Saboru u Jerusalimu osudio pre nego što je osuđena na VI vaseljenskom saboru.

Napisao je žitije svete Marije Egipćanke, sastavio čin velikog vodoosvećenja, i uveo u razna bogosluženja neke nove himne i pesme. Kada je arapski kalif Omar osvoji Jerusalim, umolio ga je Sofronije da poštedi hrišćane, što je Omar pritvorno i obećao. Ubrzo potom kada je Omar počeo da pljačka i zlostavlja hrišćane u Jerusalimu, Sofronije se molio Bogu da ga uzme između živih na zemlji, da ne gleda oskrvnjenje svetinja.

Hrišćani veruju da je Bog uslišio molitvu njegovu, i uzeo ga k sebi u dvore Svoje nebesne. Sveti Sofronije preminuo je 644.godine.

Mondo/Stil

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti