Sve više milenijalaca boluje od raka debelog creva

Na temelju rezultata istraživanja, istraživači preporučuju niže životno doba za preventivnu kolonoskopiju.

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Američkog udruženja za rak, pokazuje da između 1983. i 2013. godine raste broj ljudi u godinama između 20 i 29 godina koji su oboleli od raka debelog creva, tačnije, zabeležen je porast od 3 posto.

Na prvi pogled, brojka nije velika, ali se zapravo radi o zabrinjavajućem porastu broja obolelih, najviše jer se preventivne kolonoskopije za ranu dijagnozu obično nude samo osobama starijim od 50 godina.

Kako se objašnjava taj porast obolelih od 3 posto među milenijalcima?

S jedne strane, geni igraju ulogu u razvoju raka debelog creva, ali naučnici su sigurni da je drugi važni uzrok životni stil mladih ljudi. Američko istraživanje je takođe pokazalo da je gojaznost u kombinaciji s premalo sporta, puno gotove hrane i pića, i oupšteno nezdravi stil života veliki faktor kod dobijanja raka debelog creva.

Druga istraživanja pokazuju da Japanci retko pate od raka debelog creva u svojoj zemlji, ali da je učestalost među japanskim iseljenicima u SAD znatno viša, što izgleda da ukazuje na to da je životni stil značajan uzrok.

Drugi uzroci koji mogu povećati rizik od raka debelog creva uključuju analni seks i humane papiloma viruse (HPV), koji se prenose putem seksa.

Mladi bi svakako trebalo da paze na simptome poput rektalnog krvarenja, krvave stolice, grčenja, umora ili promene u probavnom procesu kako bi mogli otkriti raka debelog creva u ranoj fazi.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti