Претрага
Претрага
Close this search box.

SVE VREME POGREŠNO SIPATE DETERDŽET U MAŠINU ZA VEŠ: Jedino tako će biti MEKAN i MIRIŠLJAV

Foto: Pexels

Na svakoj kutiji deterdženta imate savete koliko ga trebate sipati u mašinu, međutim malo ko se pridržava ovih saveta, ali i često sami proizvođači preteraju kako bi se što pre proizvod potrošio.

A ne samo da prevelika količina deterdženta šteti budžetu – šteti i odeći jer ako stavljate više nego što je potrebno, ostaće bele fleke, a višak deterdženta će i zapušiti odvode, pa će mašina trošiti više struje za pranje.

– Pre svega, važno je naglasiti da višak deterdženta ne znači i čistiji veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a zapravo time samo oštećuju odeću i mašinu. Za dobro pranje veša ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga i rad deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će biti čist – kaže Mari Galjardi, specijalista za rublje i tester u The Clorox Company.

Kako ona savetuje, bitno je da odaberete najvišu moguću temperaturu, jer viša temperatura znači i čistiji veš.

– Izaberite i program sa dužim i dodatnim ispiranjem. Što se deterdženta tiče, bitno je da je kvalitetan. Moguće je da na uputstvu piše da koristite više deterdženta nego što je potrebno. To ćete znati ako se veš jako peni još u ciklusu pranja. Ako se to dešava, prvo probajte da na ambalaži pronađete najmanju moguću preporučenu količinu deterdženta. Ako nije navedeno, prosto smanjujte količinu dok ne nađete idealnu meru – kaže ona, dodajući i da je najpametnije da prašak izmerite, a ne da ga sipate direktno u mašinu, jer ćete samo tako uvek sa sigurnošću znati koliko ste sipali.

Foto: The Spruce

Kako s odeće ukloniti naslage nastale od previše deterdženta?

Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Jedan od najpoznatijih proizvođača mašina za pranje veša Whirlpool savetuje natapanje veša u mešavini sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomešajte 1 šoljicu sirćeta u 1 litru vode i nakvasite odeću. Istrljajte vidljive tragove deterdženta, natapajte oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, ½ šoljicu boraksa, ½ šalice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, nakvasite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti odeću jako mekanom, ali će sigurno sprečiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima.

Espreso/Krstarica/

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti