Претрага
Претрага
Close this search box.

SVI VERUJEMO U MIT DA CRNE MAČKE SEJU NESREĆU: Evo zašto ih nikako ne smete terati sa kućnog praga!

Foto: nationalgeographic.rs/Shutterstock
Ovakvo viđanje se ustalilo u mnogim delovima sveta, pa crne mace mnogo teže pronalaze udomitelje. Zanimljivo je da postoji Svetski dan crnih mačaka, koji se obeležava 17. avgusta, baš iz razloga da se pokaže ljudima da one mogu biti savršeni ljubimci.

Postoji više argumenata koji mogu da razbiju predrasude o ovim ljupkim stvorenjima.

Egipćani su ih obožavali kao bogove

Stari Egipćani veoma su poštovali crne mace. Iz tog doba, najpoznatija je figura crna mačke Bastet, poznatija kao Mačija boginja.

Nasuprot našim predrasudama, Stari Egipćani imali su totalno drugačiji odnos prema njima. Za sve crna mačke smatralo se da su reinkarnacije Mačije boginje, a svako ko bi se usudio da ih maltretira, bio bi kažnjen.

Grčka mitologija

Koreni predrasude da su crne mačke vesnik loših stvari i događaja seže još do grčke mitologije. Naime, Zevsova žena Hera kaznila je neoslušnika pretvarajući ga u crnu mačku.

Dalje legenda kaže da je ta mačka proterana u podzemlje, usled čega su Grci, dok su još bili mnogobošci, povezivali ova stvorenja sa smrću i nesrećom.

Foto: stil.kurir.rs/Shutterstock

Crna boja u različitim nijansama

Ljubitelji mačaka otkrili su čak 22 vrste crnih mačaka, pri čemu je samo 1 od njih poptuno crna! Većina njih ima šare ili tačke na krznu, a pored toga neke nemaju potpuno crnu dlaku.

Održavaju srećan brak

Veoma zanimljiv podatak jeste da u jednoj oblasti u Engleskoj, Midlandsu, postoji uvreženo mišljenje da crne mace donose sreću u braku. Zbog toga, čest su prizor na pozivnicama za venčanje, kao i ostalim stvarima vezanim za svadbu i brakove.

Imaju svoj dan

Malo njih zna da se 17. avgusta proslavlja Svetski dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelepim mačkama o koje smo se kroz vekove mnogo ogrešili zahvaljujući predrasudama i sujeverjima.

Foto: Catit

Povezivanje sa vešticama

Još od XVII veka i suđenja vešticama iz Salema crne mačke se povezuju sa ovim zlim mitskim bićima. Puritanci su crne mačke doživljavali kao đavolje delo pa su ih proterivali iz lokalnih mesta.

Međutim, bilo je žena kojima je bilo žao crnih maca pa su ih hranile i pojile vodom. Neke su zbog toga bile osuđivane, prema njima se gajilo nepoverenje, a često su i one proglašavane vešticama. Tako se raširio mit i praznoverje koje nije utemeljeno!

stil.kurir.rs/novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага