Претрага
Претрага
Close this search box.

TAJNA ČUVENOG MILIJARDERA: Stiv Džobs kupovao novi, IDENTIČNI porše svakih 6 meseci, a razlog je više nego bizaran

Stiv Džobs
Foto: Screenshot YouTube

Legenda kaže da je Stiv Džobs kupovao novi “porše”, identičan onom koji je već posedovao, svaki put kada bi se pojavila ogrebotina na njegovom automobilu, ali…

Stiv Džobs je apsolutno obožavao sportske automobile, iako se nikada nije hvalio da mnogo zna o njima. Tokom godina je kupovao najbolje automobile. Legenda kaže da je Steve Jobs kupovao novi Porsche, identičan onom koji je već posedovao, svaki put kada bi se pojavila ogrebotina na njegovom automobilu. Ali razlog za menjanje automobila svakih šest meseci je nešto što samo nekolicina zna.

Osnivač kompanije Apple je kupovao crni “porše 911” kabriolet svakih šest meseci decenijama. Ljudi oko njega su mislili da menja automobile svaki put kada bi se pojavila ogrebotina na karoseriji onog koji je u tom trenutku vozio. Ali ovo nije istina koja stoji iza tog neobičnog ponašanja.

Zapravo, razlog zbog kojeg je Jobs neprestano menjao Porsche automobile je taj što je mrzeo registarske tablice i nije želeo bilo kakvu tablicu na svom automobilu. Tada je Kalifornija dozvoljavala vozačima da ne koriste registarske tablice tokom prvih šest meseci vlasništva. Jobs je napravio dogovor da iznajmljuje novi automobil svakih 180 dana, tako da nije morao da stavlja registarske tablice na njega.

Džon Kalas, stručnjak za računarsku sigurnost i softverski inženjer kompanije Apple, potvrdio je ovu priču u intervjuu za ITWire 2011. godine, samo nekoliko meseci pre nego što je Džobs preminuo.

Tada se pričalo da je Steve Jobs napravio dogovor sa Odeljenjem za motorna vozila (DMV) da dobije bar kod na svom automobilu umesto registarske tablice. Međutim ova priča nije potvrđena i svi automobili tada su imali takve bar kodove.

Godinama su čak i oni koji su bili bliski s njim mislili da su u pitanju ogrebotine. Bio je dovoljno bogat da menja automobile iz tog razloga.

Njegova ćerka, Lisa Brenan-Džobs, spominje ovu priču o ocu koji menja Porsche automobile svakih nekoliko meseci u svojim memoarima “Small Fry”, prikazujući ga kao čoveka koji nije bio baš velikodušan. I ona je mislila da se radi o ogrebotinama i nadala se da će dobiti jedan od mnogobrojnih Porsche automobila koje je njen otac zamenio.

Ali kada je pitala: “Mogu li ga dobiti kad završiš s njim?” njen otac je imao prilično agresivan odgovor. “Apsolutno ne. Nećeš dobiti ništa,” rekao joj je, napisala je Lisa u svojoj knjizi. Umesto toga, poklonio bi Porsche prodavcu Kregu Eliotu za prodaju više Macintosh računara nego bilo ko drugi u Sjedinjenim Državama.

Kasnije je prešao sa Porsche 911 na Mercedes-Benz SL55 AMG i radio je isto sa tim modelom: menjao je automobil svakih šest meseci, uvek kupujući potpuno isti model u istoj boji samo da bi vozio bez tablica.

Kao entuzijasta za sportske automobile, Džobs je takođe vozio BMW Z8. Model je prodat za 329.500 dolara na aukciji u oktobru 2017. godine, piše Autoevolution.

Kurir.rs/Benchmark

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti