Претрага
Претрага
Close this search box.

TREŠNJE su idealna voćka za detoksikaciju organizma, a OVO SU 3 RAZLOGA da navalite na ovo voće BAŠ SADA

Foto: Simple English Wiktionary

U trešnjama najkraće možemo da uživamo, pa svake godine sa čežnjom čekamo prve plodove. Na prve trešnje se gleda kao na suvo zlato jer polako sazrevaju, pa im je cena uvek visoka. Međutim, čim se pojave u većim količinama, krajem maja i početkom juna, ne propustite da učinite mnogo za svoje zdravlje jer trešnje sadrže mnoštvo vitamina i minerala sa svega 63 kcal u 100 grama.

Kada kupite sveže trešnje, držite ih u frižideru. Properite ih tek pre nego što ćete ih jesti. Trešnje se obično jedu same, u svežem stanju ili u voćnim salatama-koktelima uz breskvu, ananas, krušku i grožđe. Retko se koriste za pravljenje sokova i kolača, za razliku od višanja, mada se od njih može napraviti džem i slatko.

– Sveže trešnje su idealne za voćnu užinu. Imaju vrlo malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Sastoje se iz proteina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. U najvećoj meri sadrže vitamine A i C, a osim toga dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama. Zbog svega toga Tatjana Popović, sertifikovani health coach i holistički nutricionista preporučuje tri razloga da vreme trešanja iskoristite za detoksikaciju organizma.

Razlog I

Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih komponenti, ovo voće efikasno podržava prirodne procese eliminacije toksina iz tela, što ga čini važnim dodatkom ishrani, usmerenoj na poboljšanje opšteg zdravlja i vitalnosti.

Razlog II

Trešnje sadrže antocijanine i cijanidinske pigmente. Oni imaju ulogu u stimulaciji posebnih enzima u jetri koji služe za detoksikaciju, čime doprinose efikasnijem uklanjanju toksina iz organizma.

Razlog III

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetetskih vlakana, ovo voće pomaže u regulisanju probave i podstiče redovnu stolicu, što je ključno za efikasno uklanjanje svih otpadnih i štetnih materija iz organizma. Pored ova tri razloga Tatjana Popović kao holistički nutricionista navodi i druge benefite trešanja, ali i rizike za one koji imaju problem sa visokim nivoom šećera u krvi.

  • Trešnja je voće koje ima puno pigmenta, a upravo taj crveno-plavi pigment sačinjavaju polifenoli – antocijanini koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Oni deluju protiv slobodnih radikala, ali i protiv upala, što svakako podstiče vaš imunitet.
  • Trešnje su krcate melatoninom, antioksidansom koji ima umirujući efekat na neurone u mozgu, što pozitivno utiče na smanjenje nervoze, nesanice i glavobolje.
  • Oni koji imaju problema sa visokim nivoom šećera u krvi trebalo bi da budu oprezni prilikom konzumacije trešanja i da ih jedu u umerenim količinama. Takođe, zbog visokog sadržaja kalijuma, osobe sa bubrežnim problemima ili oni koji uzimaju lekove koji utiču na nivo kalijuma trebalo bi da prethodno konsultuju lekara.
  • Pomažu kod visokog krvnog pritiska
  • Ublažavaju simptome artritisa i čuvaju kosti

Protiv kamena u bubregu Tatjana predlaže čaj od peteljki trešanja, a ovo je način na koji ga ona priprema: U litar vrele vode stavite šaku osušenih peteljki i kuvajte oko dva minuta.

Blic Žena

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti