Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi
Prosto kao pasulj, kažu mnogi, ali nije baš tako jednostavno pripremiti čorbu od pasulja, ili jednostavno pasulj koje je i dalje među najomiljenijim jelima kod nas. Glavno pitanje kada ga neko priprema je da li to može nekako brže da se skuva.
Ima tu različitih teorija i trikova koji ne podrazumevaju da pasulj potopite prethodne noći u hladnu vodu.
Jedna od varijanti je korišćenje ekspres lonca, koji u mnogome skraćuje proces kuvanja i to ne samo kod pasulja. A ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primenite neki od ovih saveta koje iskusniji kuvari koriste već godinama.
Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promešajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.
Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.
I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme za kuvanje pasulja zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.
espreso.co.rs
Ima jedan interesantan trik, ne znam da li je zdrav al znam da radi… nama koji imamo mnajak Fe ne škodi sigurno… dakle, kad kuhate pasulj ubacite metalnu kašiku/kašičicu i pasulj će se brže skuhati. Ja sam to od moje babe naučila 🙂