Претрага
Претрага
Close this search box.

USKORO POČINJE STROGI HRIŠĆANSKI POST Posvećen je apostolima Petru i Pavlu: Ovo su detaljna pravila kojih se treba pridržavati

Foto: Youtube Printscreen

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula.

Početak posta, a samim tim i njegovo trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu, a najduže šest sedmica.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

U toku ovog posta ponedjeljak, sreda i petak se poste na vodi, utorak i četvrtak na ulju, a subota i nedelja na ribi.

Kao i za vreme trajanja svakog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti.

Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje. Ove godine Petrovdan pada na petak.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.

Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima. Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta.

On je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj post je strožiji od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane “na vodi”, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti