Претрага
Претрага
Close this search box.

UZDRŽAVANJE OD ZLIH DELA Evo šta episkop Bogdanović kaže o POSTU: Nije suština uzdržavati se od mrsne hrane, već ako sretnemo gladnog da ga nahranimo (FOTO)

Foto: Screenshot Prva TV/Pixabay/Ilustracija

-Kao što Sveti Jovan Zlatousti kaže, nije samo suština uzdržavati se od mrsne hrane, već ako sretnemo gladnog da ga nahranimo, ako sretnemo neprijatelja da mu oprostimo, da uzdržavamo svoje ruke od gramzivosti i pohlepe, svoje noge od hodanja putem greha- rekao je episkop Toplički Petar Bogdanović za Prvu televiziju.

Počeo je veliki Božićni post. Pored ishrane, vreme posta treba iskoristiti za mir u telu i duši, a Njegovo preosveštenstvo episkop Toplički, Petar Bogdanović, istakao je da je post vezan za liturgiju i crkveni život.

Foto: Screenshot YouTube Dok andjeli spavaju

-Post nije individualna praksa koja se primenjuje samo radi sebe. To je projava poslušnosti crkvi i odgovor na božiji poziv na zajedničarenje. A mi upravo zajedničarenje ostvarujemo na liturgiji. Bez aktivnog učešća u bogosluženju, post za pravoslavne hrišćane nema nikakvu veliku vrednost. Uvek je najbolja adresa da se ode kod svog sveštenika, nego da se konsultuje internet- njegov je savet.

Foto: Pixabay

On je naveo da osim pričešćivanja, dane treba provoditi u uzdržavanju od mrsne hrane, ali i od greha, zlog dela, loših misli.

– Kao što Sveti Jovan Zlatousti kaže, nije samo suština uzdržavati se od mrsne hrane, već ako sretnemo gladnog da ga nahranimo, ako sretnemo neprijatelja da mu oprostimo, da uzdržavamo svoje ruke od gramzivosti i pohlepe, svoje noge od hodanja putem greha. Ono što je najlakši put spasenja je da mi uvek budemo spremni da oprostimo drugom. Treba se moliti za sve.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti