Iako nije štetan, kamenac smanjuje efikasnost kuvala za vodu i može uticati na ukus napitka koji pripremate.
Ako se kamenac nagomila, može se nakupiti i na grejaču, usporiti ključanje vode i učiniti čaj ili kafu gorkim ili metalnim (miris i ukus).
Međutim, postoji brz način za uklanjanje kamenca za koji su vam potrebni samo jeftini sastojci koje verovatno već imate u kuhinji.
Kamenac je veoma čvrst i otporan je na mnoga sredstva za čišćenje, ali sredstvo koje se pokazalo najbolje je sok od limuna, koji sadrži limunsku kiselinu koja prirodno rastvara kamenac.
Kada limunska kiselina dođe u kontakt sa kamencem, počinje da peni i da ga razlaže.
Prerežite limun na pola, istisnite sok u kuvalo i stavite polovine limuna unutra.
Sipajte hladnu vodu i prokuvajte.
Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim obrišite dno kuvala i isperite hladnom vodom.
Ako nemate limun, možete koristiti prašak limunske kiseline, tj limuntus koji je podjednako efikasan kao sok od limuna.
24sedam.rs