Vejp cigarete mogu smanjiti broj spermatozoida, sugeriše nova studija

Foto: Pexels

U istraživanju na mužjacima pacova, stručnjaci iz Turske su testirali kakav uticaj ima izlaganje dimu iz e-cigareta i normalnih cigareta na seksualno zdravlje glodara. Merili su koliko sperme životinje mogu da naprave, kako izgledaju njihovi testisi pod mikroskopom i markere stresa u krvi i genitalijama.

U najnovijoj studiji, istraživači sa Univerziteta Cumhuriiet u Sivasu, Turska, posmatrali su tri grupe pacova.

Jedna grupa je bila izložena tradicionalnom dimu cigareta, dok je druga bila izložena pari vejpa. Treća grupa, kontrolna, nije bila izložena.

Stavili su pacove u svaku grupu ispod posebno dizajnirane tegle sa zvonom gde su bili izloženi dimu cigarete ili pari elektronske cigarete dva puta dnevno po sat vremena. Istraživači su proverili nivoe urina pacova na supstancu zvanu kotin, koja je nusprodukt metabolizma nikotina u telu.

Oni su merili promene u broju spermatozoida, kao i veličinu njihovih testisa, koristeći merenje poznato kao Gonadosomatski indeks (GSI).

Pacovi koji su bili izloženi pari e-cigarete imali su manji broj spermatozoida, mereći 95,1 miliona spermatozoida po mililitru za grupu e-cigareta u poređenju sa 98,5 miliona po mililitru za kontrolnu grupu.

Pacovi izloženi tradicionalnom dimu cigareta imali su broj spermatozoida od oko 89 miliona spermatozoida/ml.

Foto: Pexels

Pacovi izloženi dimu cigareta imali su manje i lakše testise od grupa e-cigareta i neeksponiranih grupa i manji broj spermatozoida sposobnih da plivaju.

Autori su napisali:

-Treba uzeti u obzir da iako je tečnost e-cigarete uvedena kao bezopasna u studijama o prestanku pušenja, ona bi mogla da poveća oksidativni stres i izazove morfološke promene u testisu.

Ali negativni efekti vejpinga na plodnost nisu neosnovani. Studija iz 2020. sprovedena u Danskoj na više od 2.000 muškaraca pokazala je da dnevni korisnici e-cigareta imaju značajno manji ukupan broj spermatozoida u poređenju sa onima koji ne koriste.

Nikotin je dugo bio vezan za smanjeni broj spermatozoida i nisku gustinu spermatozoida, kada je manje spermatozoida dostupno za oplodnju jajne ćelije i početak trudnoće.

Takođe se pokazalo da teški pušači imaju nižu pokretljivost spermatozoida, što je još jedan način da se kaže sposobnost sperme da putuje kroz ženski reproduktivni trakt u potrazi za jajetom za oplodnju.

Strahuje se da će toksične hemikalije koje se koriste da vejp daju njihov voćni ili mentasti ukus da oštete proizvodnju sperme u telu i njihovu sposobnost da plivaju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti