Претрага
Претрага
Close this search box.

VERNICI SLAVE SVETOG MAKARIJA EGIPATSKOG: Veruje se da je imao čudotvoran dar koji mu je sam Bog dao!

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svetog Makarija Egipatskog, sveca iz Misirije za koga se veruje da je imao moć da mrtve vaskrsne iz groba.

Makarije Egipatski bio je vizantijski monah, asketa i pisac, koji je, kao jedan od “otaca pustinje”, uticao na širenje monaškog ideala u Egiptu kao i na njegov dalji razvoj u okviru hrišćanstva. Bio je mlađi savremenik Antonija Velikog, a otac mu je bio sveštenik. Oženio se sa 19 godina, ali mu je supruga umrla neposredno nakon ženidbe. Pošto joj je obećao vernost do kraja života, a kako nije želeo da dođe u iskušenje, odlučio je da ode u pustinju, gde je živeo čak 60 godina.

Predanje kaže da ga je zbog asketskog života, upornosti i izdržljivosti koju je pokazao, Bog nagradio darom da može da vaskrsava mrtve. Kad su ga pitali, zašto je toliko suv i kad jede i kad ne jede, on odgovori: “Od straha Božijeg”. Toliko je uspeo da očisti svoj um od zlih pomisli i srce od zlih želja da ga je Bog obdario darom čudotvorstvaNjegovo smirenje zadivljavalo je ljude i demone.

Po povratku u civilizaciju sa 80 godina, Makarije je, prema legendi, išao od mesta do mesta i pomagao da se vaskrsnu hrišćani koji su ubijani samo zbog ispovedanja svoje vere. Makarije je živeo devedeset sedam godina. Pred smrt su mu se javili iz onog sveta sveti Antonije i sveti Pahomije i nagovestili mu da će kroz devet dana umreti, što se i dogodilo. Još mu se pred samu smrt javio heruvim koji mu je otkrio u viziji blaženi svet nebeski, pohvalio trud i vrlinu njegovu i rekao mu, da je poslat da mu uzme dušu u Carstvo nebesko. Umro je 390. godine.

Na dan Svetog Makarija Egipatskog valja se u miru pomoliti bogu i obavezno učiniti neko dobro delo u čast jednog od najvećih podvižnika.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti