Foto: My Yummy Kitchen

Jedan od najboljih načina da izvučete sve dobrobiti iz cimeta je da potopite štapić u vodu i redovno ga pijuckate. Uz podršku raznih zdravstvenih stručnjaka, voda sa cimetom čini čudesno piće koje ima nebrojena lekovita svojstva.

Karakterističan ukus i miris cimeta oduševljavaju. Ovaj popularni lekoviti začin se koristi u raznim kuhinjama, slatkim i slanim jelima, žitaricama za doručak, pecivima i grickalicama. Obiluje raznim antioksidativnim i antibiotskim svojstvima. Evo nekih od prednosti koje će vas uveriti da svakodnevno pijete vodu sa cimetom. Dijabetičari treba da se konsultuju sa svojim lekarima pre nego što pređu na vodu sa cimetom, jer je ovaj začin sladak i može povećati nivo šećera u krvi.

Foto: Everyday Health

Može pomoći u smanjenju efekata sindroma policističnih jajnika. Voda sa cimetom zajedno sa malo meda može pomoći u smanjenju ovih efekata. Prema studiji objavljenoj u Journal Fertiliti and Steriliti, voda sa cimetom smanjuje insulinsku rezistenciju kod žena sa PCOS.

Voda sa cimetom pomaže u suočavanju sa menstrualnim grčevima. Prema studiji Nacionalnog centra za informacije o biotehnologiji, žene koje su unosile cimet imale su manji bol koji je trajao kraće. Jedna šolja tople vode sa cimetom svaki dan može pomoći u smanjenju efekata menstrualnih grčeva.

Takođe, ovaj napitak može pomoći u smanjenju upale, te onima koji pate od bolova u zglobovima ili artritisa generalno se savetuje da piju vodu sa cimetom za olakšanje. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima cimet pomaže u smanjenju prekomernog bola. Takođe, pomaže u jačanju cirkulacije krvi inhibirajući razvoj stanja kao što je artritis.

Foto: Shop Go2Peak

Prema studiji objavljenoj u Journal of Neuroimmune Pharmacologi, cimet može da uspori napredovanje Parkinsonove bolesti.

Sve što vam je potrebno je 500 ml vode i jedan štapić cimeta ili tri prstohvata cimeta u prahu. Stavite vodu da provri, sklonite sa vatre i dodajte štapić cimeta ili cimet u prahu i prekrijte prozirnom folijom. Pre konzumiranja voda sa cimetom treba da odstoji najmanje dva sata. Po želji dodajte med ili limun i konzumirajte nekoliko puta u toku dana.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments