Zanemareni dragulj Evrope: Ovo je zemlja o kojoj se ne zna mnogo, a pravi je raj za turiste (FOTO)

Unsplash/Tribault Milan
Ušuškan između Nemačke, Francuske i Belgije, Luksemburg je relativno zanemaren od strane turista, i važi za zemlju o kojoj se ne zna mnogo. Ovo ga čini intrigantnom destinacijom koja može prijatno iznenaditi. Iako mala, ova zemlja ima mnogo toga da ponudi svim vrstama putnika, od onih zainteresovanih za istoriju i kulturu, pa do ljubitelja prirode i kulinarstva.

Ako tražite destinaciju koja kombinuje bogatu istoriju, raznoliku kulturu i prekrasne krajolike, Luksemburg je definitivno mesto koje bi trebalo razmotriti za neko naredno putovanje. Sa ovim se slagao i Salvador Dali koji je jednom izjavio da je Luksemburg mesto gde se mašta spaja sa realnošću.

Uprkos teritorijalnoj inferiornosti u odnosu na velike sile koje ga okružuju, Luksemburg je uvek bio uvek bio predvodnik u Europi, bilo da se radilo o finansijama, kulturi ili drugim područjima.

Jedna od najuočljivijih karakteristika Luksemburga je njegova višejezična priroda. U ovoj minijaturnoj državi (po površini gotovo duplo manjoj od Srema), govore se tri službena jezika – luksemburški, nemački i francuski. Jezička raznolikost odražava njegovu bogatu istoriju i uticaje različitih kultura i tradicija koje su oblikovale regiju. Diverzitet koji savršeno funkcioniše se u Luksemburgu oseti na svakom koraku.

Unsplash/Marc Marcha

Prva stanica u istraživanju Luksemburga je njegov istoimeni glavni grad, prepun očaravajućih kontrasta starog i novog, svetske baštine i evropskih institucija čije je sedište.

Prestonica je mala, te se može kompletno istražiti peške, a nudi brojne atrakcije, od omiljene litice “the Bock”, podzemnih prolaza koji su nekada služili kao vojne utvrde, a danas pružaju zanimljiv uvidu u vojnu istoriju zemlje, palate Velikih Vojvoda i Nacionalnog muzeja.

Unsplash/Il Vagabiondo

Srce grada je Stari grad (Vieille Ville) sa svojim utvrdama, a kao kontrast mu dođe kvart Kirchberg u kom se nalazi većina evropskih institucija i modernih građevina. Tu je i Filharmonija, poznata po svojoj arhitekturi i odličnim koncertima.

Kada se izađe iz grada, ova minijaturna zemlja nudi prekrasne pejzaže, uključujući doline, šumovite planine i slikovite reke koje čine Luksemburg idealnom destinacijom za ljubitelje prirode.

Regija Müllerthal, poznata kao „Mala Luksemburška Švicarska“, nudi izvanredne staze za planinarenje, šetnje i istraživanje stenovitih formacija koje će vas ostaviti bez daha.

S druge strane, ni zaljubljenici u istoriju neće ostati ravnodušni. Jedan od primera kulturno istorijskog bogatstva je dvorac Vianden, iz 10. veka, te privlači pažnju svojom impozantnom arhitekturom i istorijom. Utvrđenje Bock, koja je nekada bila nesavladiva tvrđava, sada je otvorena za posetioce i pruža uvid u njen strateški značaj.

Unsplash/Tribault Milan

Gurmani će također naći svoje zadovoljstvo u Luksemburgu. S obzirom na raznoliku kulturu i uticaje, lokalna kuhinja nudi širok spektar ukusa, te se jela protežu u spektru od autentičnih luksemburških specijaliteta do internacionalnih delicija. Najvoljenije su tradicionalne poslastice poput „judd mat gaardebounen“(svinjetina s graškom) ili „kachkéis“ (vrsta sira).

Svaka ulica, svaki dvorac i svaki zalogaj hrane u Luksemburgu pričavaju priču o njegovoj bogatoj prošlosti, multikulturalnom duhu i savremenom uticaju na evropsku politiku. Posetiti Luksemburg znači stupiti u svet u kojem se istorija, kultura i savremenost isprepliću na jedinstven način.

Autor teksta: N.K./Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti