Foto: Sunday Post

Za decu rođenu 29. februara se veruje da su kreativna, sposobna i jedinstvena. Roditi se 29. februara znači biti obdaren ‘šestim čulom’ i oni se smatraju srećnicima i veruje se da često poseduju neke posebne talente.

U vreme kad je Cezar provodio sate s Kleopatrom, rimski kalendar odstupio je od godišnjih doba za neka tri meseca. Istovremeno, Egipat je imao 365-dnevnu godinu i već su u trećem veku pre naše ere utvrdili korisnost sistema s prestupnom godinom svake četiri godine.

Cezar je spremno usvojio taj sistem, ali zbog toga je prethodno morao da odredi jednu “godinu zbrke” u trajanju od 445 dana. Bila je to 46. godina pre naše ere, a služila je da se isprave prethodna odstupanja. Rimljani su odlučili kako će dan koji se dodaje prestupnoj godini biti upravo 29. dan februara.

Taj standard u svetu se usvojio 1582. godine. Prestupna godina je svaka ona koja je deljiva s četiri, osim na prelazima u novi vek, kada su prestupne sve one godine koje su deljive s 400.

Prema narodnim verovanjima prestupne godine su same po sebi “baksuzne”, pa tako ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove.

Praznoverni veruju da ne bi trebalo ulaziti u brak, jer će se on neslavno završiti, tako barem smatraju Grci. Ali, ako se odlučite, onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi, jer su tada rodne norme izvrnute. Ako on odbije mora joj pokloniti poljubac i par svilenih rukavica.

Ne treba ove godine saditi voće, jer će ono roditi svake druge, a moguće je čak i svake četvrte godine. Takođe, treba saditi u jesen, a ne u proleće.

Nekadašnji predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, umro je prestupne 1980. godine, rat u Bosni i Hercegovini počeo je  prestupne 1992. godine, Putin je došao na vlast prestupne 2000. godine, ekonomska kriza započela prestupne 2008. godine…

Rođeni 29. februara

U Irskoj je uveden zakon da sva deca rođena 29. februara dobiju na poklon 100 funti. Verovatnoća da se neko rodi na taj dan je 1 prema 1000, a u svetu trenutno živi 4 miliona ljudi rođenih upravo 29. februara.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
branislav
01/01/2020 16:18

Prestupne 1988 je Milosevic dosao na vlast…prestupne 2000 je otisao sa vlasti petokotobarskom revolucijom…prestupne 2004 je dosla na vlast Maja Gojkovic u Novom Sadu…i sadasnji naprednjaci a ondasnji radikali…prestupne 2012 je pobedio Tomislav Nikolic….