Zašto je važan vitamin D?

Manjak vitamina D kod starijih osoba rezultira 30 posto većim rizikom od smrti.

Manjak ovog vitamina nemaju samo starije osobe, pokazuje nam podatak da danas čak milijarda ljudi u svetu ima nisku koncentraciju vitamina D u krvi (to možete proveriti jednostavnom analizom koja se radi iz uzorka krvi). Na to veoma utiče nedostatak boravka u prirodi. Da bismo obezbedili dovoljno vitamina D za naš organizam, treba koristiti namirnice bogate ovim vrednim vitaminom, ali i izlagati se sunčevim zracima, naravno u jutarnjim i večernjim satima.

Vitamin D neophodan je za pravilan rast zubi i kostiju. Jako je važno najviše ga koristiti u dečjoj dobi, zato podstičite svoju decu da jedu namirnice bogate ovim vitaminom. Još jedna svrha je jačanje imunog sistema. Kada se koristi zajedno sa kalcijumom pomaže ženama u lečenju osteoporoze!

Namirnice bogate vitaminom D

Ovaj vitamin prisutan je u uni, lososu, sardinama, jajima (žumance), mleku, goveđoj i telećoj džigerici,soku od pomorandže, šitaki pečurkama. Mlečni proizvodi, poput tvrdih sireva i jogurta, obiluju vitaminom D. Ali, pored svih ovih namirnica, najbolju ulogu imaju sunčevi zraci! Da bi se stvorile dovoljne količine vitamina D, potrebno je nedeljno provesti 45 minuta sunčajući ruke i lice.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti