Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO NE SMETE DA SE ČEŠETE POSLE UBODA KOMARCA? Lekari upozorili da ovim samo pogoršavate stanje

Foto: elements.envato.com

Svrab posle uboda komarca je ponekad neizdrživ, naročito ako vas je ujelo nekoliko krvopija. I zato preporuka lekara da ne češete mesto ujeda, zvuči kao šala, zar ne? Ali, naučnici upozoravaju da ćemo češanjem samo pogoršati stvar.

Zašto nas koža svrbi posle uboda?

– Kad vas komarac ubode, iza sebe na koži ostavlja malo pluvačke koja sadrži proteine, a koje telo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunog sistema na ove proteine – kaže doktor Keli Mejpls.

Kako bi vas zaštitilo, vaše telo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

– Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe decu ili ljude sa poremećajima imunog sistema – napominje Mejpls.

Budući da komarci prenose nekoliko veoma opasnih bolesti, od malarije do Denga groznice, važno je i da znate kada ujed komarca nije samo iritantan, već i opasan po zdravlje.

Simptomi koji ukazuju da treba odmah da se obratite lekaru su osip, oticanje i crvenilo van mesta ugriza i problemi sa disanjem.

Kada morate da tražite pomoć lekara?

Evo zašto ne smete da se češete

Normalno je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog doktor Pajel Gupta.

– Češanjem pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju – upozorava Gupta i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Kao privremeno, olakšanje mesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte preterivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat.

Doktorka Suzan Bard navodi i koja sredstva i namirnice treba izbegavati kao lek za ujed komarca, a na listi se nalaze bosiljak, beli luk, med, limun, pasta za zube i sirće, navodi Health.com.

Espreso / Srećna republika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti