Претрага
Close this search box.

Zavirite unutar menija kraljevske porodice za Božić: Kralj Čarls služi jelo koje nikada ne biste očekivali!

Foto: commons.wikimedia.org

Kraljevska porodica uživa u slavljenju ukusne hrane na Božić isto koliko i mi ostali – a svečanosti u kraljevskim rezidencijama sigurno se ne rade na pola.

Bivši kraljevski kuvar Daren Mekgrejdi, koji je radio za pokojnu kraljicu Elizabetu II i princezu Dajanu, skuvao je oko sedam božićnih večera za kraljevsku porodicu tokom svoje karijere. Od blagog doručka, do bogatog tradicionalnog ručka, popodnevnog čaja i svečane večernje gozbe, na jelovniku za Božić je mnogo toga za one poput princa i princeze od Velsa, kralja Čarlsa, kraljice Kamile i kompanije.

Da bi započeli dan pun dekadentne hrane i zajedništva, muškarci i žene u porodici zapravo jedu odvojeno.  Prema Darenu, muškarcima se servira pun engleski doručak, uključujući jaja, slaninu, pečurke, kiper i bubrege na žaru. Za kraljevske dame se, međutim, kaže da uživaju u „laganom doručku sa „narezanim voćem, pola grejpfruta, tostom i kafom dostavljenim u njihove sobe“.

Porodica tada tradicionalno posećuje crkvu pre nego što se vrati na ručak. „To je bio isti obrok svake godine“, rekao je Daren ranije za HELLO!.

“Oni su zapravo dosadni kada su proslave u pitanju! Nisu radili šunke ili bilo šta drugo, samo tradicionalne ćurke. Napravili smo tri ćurke za kraljicu i njenu porodicu u kraljevskoj trpezariji, jednu za dečiji vrtić, a zatim još za oko 100 zaposlenih, tako da su svi imali božićni ručak.” Prema Darenu, kraljica i stariji članovi kraljevske porodice bi večerali u glavnoj sobi, dok bi mladi prinčevi i princeze jeli u dečijoj sobi, o kojima su brinule njihove dadilje.

Porodica bi večerala „ćuretinu, različite nadeve – žalfiju i luk, kesten – i tradicionalne priloge poput pečenog krompira, pire krompira, pastrnjaka i prokulice“, dodao je Daren, a zatim božićni puding za desert. 

Traditional foods such as turkey, stuffing and roast potatoes are served at Christmas; Foto: screenshot/hellomagazine

„Puding je pravljen u bazenima za puding, ispaljen, ukrašen božikovinom, poliven rakijom, a zatim bi ga upravnik palate nosio u plamenu u kraljevsku trpezariju“, rekao je Daren.

“Bilo je tako tradicionalno.”

Posle ručka, članovi kraljevske porodice bi otišli ​​u šetnju po imanju Sandringem, a zatim bi se vratili da pogledaju kraljičin govor. Ova godina je prva za kralja Čarlsa, koji će održati svoj prvi božićni govor od dolaska na tron.  „Nedugo nakon što su otišli ​​na popodnevni čaj“, rekao je Daren. „Uvek je to bio čokoladni badnjak, koji je bio preokret za čokoladnu rođendansku tortu, pogačice, pite sa mlevenim mesom, različite vrste sendviča i božićnu tortu.

„Napravili bismo jednu veliku božićnu tortu za kraljicu i kraljevsku porodicu, a zatim još jednu manju za rasadnik za princa Vilijama, princa Harija, Zaru, Petra, princezu Beatriče i princezu Eugenie. To je uvek bila voćna torta – kraljevska glazura, marcipan i tradicionalna voćna torta“.

Kralj Čarls je doneo odluku da zabrani “foa gras” u svim kraljevskim rezidencijama, pa bi se sada na namaz servirala alternativa.  „Onda bi, nakon što bi izrezala svo meso, kraljica zamolila stjuarda da glavnom kuvaru natoči piće, a on bi dobio viski, a oni bi mu nazdravili i rekli hvala, a to su oni rekli hvala za cele godine“.

hellomagazine

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti