Претрага
Претрага
Close this search box.

Zbog čega MLADE NOSE VEO? Njegovo poreklo seže u daleku prošlost

Foto: Pixabay

Danas mnoge buduće neveste jednostavno vide veo kao prelep dodatak koji pomaže da dopune ili naglase venčanicu, dok druge, međutim, odlučuju da ga nose jer je to tradicija koja se poštuje decenijama u različitim kulturama.

Jedno je sigurno – velovi za venčanje retko izostaju i smatraju se glavnim aksesoarom.

– Danas su velovi za venčanje široko prihvaćeni kao svadbeni dodatak koji dodaje savršenu završnicu celokupnom svadbenom izgledu – kaže dizajnerka vela Samanta Stark, piše Brides.

Istorija nošenja vela

Mlada/Venčanje
Foto: Pixabay

Niko nije u potpunosti siguran od kad datira tradicija nošenja vela, ali većina stručnjaka se može složiti oko jednog narativa:

– Možete pratiti njegove korene do Rima, gde je nevesta išla niz prolaz sa velom preko lica kako bi se maskirala od zlih duhova. Na kraju, veo za venčanje postao je simbol čednosti i skromnosti neveste, i mnoge kulture ih još uvek koriste iz tog razloga – objašnjava dizajnerka za Brides.

Neke religije takođe imaju specifične tradicije koje okružuju veo. U judaizmu, na primer, parovi učestvuju u ceremoniji Bedeken, a to je kada mladoženja gleda u svoju mladu, a zatim stavlja veo preko njene glave kako bi se uverio da će se oženiti pravom osobom.

Za katolička venčanja koja se održavaju u crkvi, veo treba da doprinese nevestinoj skromnosti.

– Većina tradicionalnih katoličkih venčanja u crkvi zahtevju da se ramena mlade pokriju tokom mise, bilo da se radi o haljini sa rukavima ili čipki od vela. Tradicionalno, veo pokazuje unutrašnju želju da mlada bude skromna, a takođe je i znak čistote.

magazin.novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti