Kumkvat- kineska pomorandža

       

Kumkvat je predivno, veselo, narandžasto voće. Njegova kombinacija ukusa- od gorke, preko slatke do kisele- uz fina aromatična ulja iz korice koja se takođe jede, oduševiće najzahtevnija nepca.

Kumkvat potiče iz Kine. Ime mu dolazi od reči „kam quat”, što znači „zlatna narandža”. To je mali plod, iz porodice citrusa, veličine od 2 do 5 cm. U Evropi se uzgaja uglavnom na Korzici i u Provansi, a u velikim količinama se uvozi iz Izraela i Sedinjenih Američkih Država. Uzgaja se također u Africi i Južnoj Americi.

Pre konzumiranja kumkvate treba uvek jako dobro oprati toplom vodom, kako biste uklonili ostatke hemijskih tretmana. Jedu se sirovi, sa korom. Ako želimo odstraniti gorčinu, možemo ih uroniti nekoliko sekundi u vruću vodu. Mogu se konzervirati u raznim alkoholnim pićima. A pripremaju se i kao kandirano voće i dodaju desertima. Kao kandirano voće, možete ih kupovati u prodavnicama zdrave hrane.

Kumkvat sadrži: vodu, ugljenehidrate, vlakna, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, vitamine A, B, C. On jača imunitet i podiže otpornost organizma na bolesti poput sezonskog gripa, respiratornih viroza i prehlada. Naučnici ističu da se redovnom konzumacijom citrusa, a posebno kumkvata koji žvakanjem u usnu šupljinu polako otpušta svoje hranjive sastojke, može sprečiti rak usta, ždrela, jednjaka i želuca. Citrusi mogu i smanjiti oštećenja usne šuplje i obnoviti radnu sposobnost normalnih ćelija, nakon kancera. Zbog svojih lepih aroma i svežeg aromatičnog mirisa, kumkvat je izvanredan borac protiv lošeg zadaha iz usta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments