Ukus himalajske soli je u odnosu na „običnu“ malo drugačiji zbog nešto promenjenog sastava.
“Smatra se da ružičasta himalajska so postoji nekoliko miliona godina, a nalazi se u rudniku Kevra u pakistanskoj regiji Pundžab“, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.
Himalajska so je zapravo 98% sastavljena od natrijum hlorida, kao i morska so. Međutim, u preostala 2% sastava himalajske soli se nalazi nešto malo više minerala poput gvožđa i magnezijuma, koji joj daju rozikastu boju.
U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mlevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično. I danas se koristi u kozmetici, kao začin, ali i u obliku lampi.
Zdravstvene tvrdnje koji mnogi vezuju uz himalajsku so su:
- poboljšava rad disajnih puteva i leči respiratorne probleme,
- poboljšava kvalitet sna,
- usporava starenje,
- balansira pH organizma,
- povećava libido,
- štiti srce i krvne sudove.
Zbog zagađenosti mora, morska so može sadržati tragove mikroplastike i nekad teških metala. Zato kuhinjsku so zamenite himalajskom.
Autor: nsuzivo.rs