Žensko društvo nas čini srećnijima

       
Foto: notinerd.com

Istraživanje koje su napravili naučnici sa Oksford otkrilo je što žene treba da rade kako bi osećale sreću u svim aspektima života.

Takođe, saznali su da bi trebalo da idu dvaput nedeljno na kafu sa svojim prijateljicama.

Psiholog Robin Danbar, vođa studije u intervjuu za “The Vancouver Sun” objasnio je da se ženama znatno popravlja zdravlje kada se nalaze s najboljim prijateljicama dvaput nedeljno i rade “svoje stvari”. Prema studiji te stvari su: odlazak na piće, ogovaraju i razgovor o zajedničkim temama. Zbog čega se smeju, piju i druže.

Učinak na zdravlje je: brži oprovak od bolesti, jači imunološki sastav, smanjenje teskobe i bolje stanje organizma. 

Otkrili su da samo 2 od 5 žena izlaze jednom nedeljno s prijateljicama ili čak manje jer moraju da se brinu za porodicu. Žene najbolje komuniciraju kroz šaljive komentare, priče koje ih zasmejavaju, ali veličina grupe je takođe vrlo važna.

“Istraživanje pokazuje da žene, verovatno više nego muškarci, treba da imaju ove veze. Kako bi im se povećao nivo hormona serotonina i oksitocina”, objašnjava dr Alisa Rubi Baš. Istraživanje sa Stanforda potvrdilo je ovu tezu.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, s više odgovornosti”, kaže kaže dr Baš. “Čini se da se osećamo zadovoljno i potvrđeno kada se družimo s prijateljima i možemo biti potpuno svoji, bez spoljnih pritisaka”, dodaje dalje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments