Znate li gde se u Novom Sadu nalazu hotel “Central”? (FOTO, VIDEO)

Foto. Gradske info
U zgradi sadašnje stare pošte, koja se jednom stranom nalazi u ulici Narodnih heroja, a drugom na Trgu mladenaca, u 19. veku bio je smešten tada nadaleko čuveni hotel „Central“.
Zgrada hotela „Central“ je projektovana i izgrađena u stilu neorenesanse i klasicizma. Prvobitno je bila jednospratnica, da bi deceniju kasnije bio nadograđen i izmenjen krov. Krov koji danas ima stara pošta je kopija onog pre nadogradnje građevine.

Ispred hotela se tada nalazila lepa i prostrana bašta. Tokom leta u ovoj bašti su bile organizovane igranke za omladinu, a uz samu baštu, bila je smeštena i stanica i parking za fijakere.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

Jermenska zajednica je nekada bila brojna u Novom Sadu, a njihova crkva nalazila se u neposrednoj blizini hotela „Central“, na mestu gde je danas ugao ulica Bulevara Mihajla Pupina i Narodnih heroja.

Prema sačuvanim starim novosadskim pričama i sećanjima, mnogi Jermeni bi nakon mise subotom, navraćali do tada najlepšeg hotela u regiji sa svojim porodicama, sedeli u bašti hotela „Central“ i uživali.

Ovaj poznati hotel tog vremena je 1899. godine, prešao u vlasništvo pošte. Kada je probijen i formiran tadašnji bulevar Kraljice Marije, zgrada u kojoj je bio hotel, pretvorena je u poštu.

Prostor recepcije nekadašnjeg hotela, do koje je vodio ulaz sa trga, ustupanjem Pošti izgubio je izvorni smisao, a samim tim i izgled.
Glavna fasada, ona koja se nalazi okrenuta ka Trgu mladenaca, ima pet osa otvora, sa centralni postavljenim ulazom u zgradu. Na spratu se nalaze plitko zidani balkoni, tri na frontalnom delu i po jedan na bočnim stranama. Na stranama se nalazi petnaest osa prozora.

Podizanjem monumentalne zgrade nove pošte, stara pošta je izgubila na značaju i ostala u senci novog objekta, ali je u estetskom smislu i dalje vrlo značajan deo ukupne arhitektonske celine Trga mladenaca.

Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vidoje
26.08.2023 10:43

Kakva bre ‘misa’ ustaska??? Jesu jermeni pravoslavci? Jesu. Onda valjda liturgija gospodo zguzivo 🙂 vi i vasi nepismeni izrazi

Gost
Stari Novosadjanin
26.08.2023 12:31

…..nalazu hotel “Central”….Cita li neko tekstove pre objave????

Gost
Sale
26.08.2023 14:10

Preko MMS rent a car sam putovao u Novi Sad nisam imao mnogo vremena da ga obidjem ali prvom prilikom ostacu dan dva Novi Sad je oduvek bio najlepsi grad u Srbiji.

Povezane vesti