Zubni kamenac- šta sve treba da znate

Foto: Fox News

Koliko često treba čistiti zubni kamenac, jako je individualno.

Preporuka je posetiti stomatologa svakih šest meseci. Kod nekih ljudi kamenac se može i pre skupiti i treba doći svaka tri meseca.

Kamenac može biti jako opasan i uzrokovati velike probleme u usnoj duplji.

Problem nastaje kada se meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene. Vremenom dolazi do njihove kalcifikacije (mineralima iz pljuvačke, odnosno gingivalne tečnosti). Svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem u potencijalnom ste riziku za nastanak zubnog kamenca.

Kamenac se sastoji od neorganskih materija 70-90% (kalcijum, fosfor i magnezijum) i organskih materija 10-30% (lipidi, mukopolisaharidi, ostaci hrane). On je čvrsto vezan za zub i nije ga moguće ukloniti samo pranjem zuba. To je zato što se on taloži u slojevima na zubima i ima hrapavu površinu, što ga čini jos više prijemčivijim za nove naslage i bakterije iz njih.

Skidanje kamenca sa zuba ne spada u invazivne stomatološke intervencije. U osnovi, ne bi trebalo da bude bolna intervencija.

Ukoliko su postojale velike količine kamenca koji nije uklonjen u dužem vremenskom periodu, oporavak će teći sporije, a posledice koje je on ostavio po desni i sam zub upravo od toga i zavise.

Mnogi smatraju da je uklanjanje zubnog kamenca „kozmetička“ intervencija, ona to svakako nije. Uklanjanjem kamenca ste uklonili sve bakterije nataložene na zubima i dozvolili parodoncijumu (njega čine koren zuba, desni i periodoncijum) da se oporavi.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti