Претрага
Претрага
Close this search box.

Istraživanje pokazalo: Za 20 godina EXIT doneo domaćoj privredi više od 200 miliona evra!

EXIT festival 2021; foto: EXIT Press
EXIT je bio prvi veliki festival na svetu koji je održan nakon godinu i po dana od početka pandemije, celokupan dosadašnji doprinos najvećeg festivala domaćoj privredi prešao je 200 miliona evra, zahvaljujući nekim od presudnih parametara, kao što su većinska inostrana poseta i visoka potrošnja.

Istraživanje koje „TIM Centar“ iz Novog Sada sprovodi svake godine za vreme festivala ovog leta, pokazalo je da EXIT na proslavi svoje dve decenije doneo novih 18,8 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije.

Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Exita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrednost međunarodne promocije grada i cele države.

Tokom četiri dana kroz festivalske kapije prošlo je više od 180.000 posetilaca iz 70 zemalja sveta. Najviše inostranih gostiju stiglo iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Turske, SAD, Italije, kao i iz zemalja regiona. Proteklo izdanje EXIT festivala imalo je 61 odsto inostranih posetilaca.

Kao i prethodnih godina, preko 90 odsto posetilaca je u Novi Sad došlo isključivo zbog festivala, dok je čak 97 odsto posetilaca odgovorilo da im se utisak o gradu popravio (47.8 odsto) ili ostao isti (48.5 odsto), što je dokaz direktnog uticaja Exita na imidž i turizam destinacije Novog Sada i Srbije.

Foto: exitfest.org /Jelena Ivanovic

Celokupan festival ocenjen je rekordno visokom ocenom od 4,53. Publika je davala ocene za čak deset aspekata organizacije – od bina, programa i organizacije ulaza (sa kovid merama) do čistoće, kešles sistema, ponude pića, hrane i zabavnih sadržaja, kao i regulisanja gužvi i signalizacije. Zanimljivo je da su inostrani posetioci EXIT ocenili sa čak 4,83 od maksimalnih 5!

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 451 evro, što je skok u odnosu na potrošnju iz 2019. godine, koja je iznosila 420 evra.

Najviše novca su trošili gosti sa drugih kontinenata – u proseku čak 755 evra, dok su posetioci iz Zapadne Evrope trošili oko 679 evra po osobi. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koji ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji, ulaznica i slično).

U odnosu na prethodne festivale, nastavio se trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova.

Foto: EXIT Press

Prosek godina posetilaca u ovoj anketi bio je 26 godina. Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 80 odsto publike, dok je ove godine njih 58 odsto bilo zaposleno. Osnovni razlog za dolazak je muzički program festivala, dok je više od jedne trećine navelo kao motive i želju da dožive EXIT i posete Novi Sad i Srbiju.

Istraživanje koje je obavio novosadski „TIM Centar“, rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1162 posetilaca festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su samo posetioci koji su ulaznicu kupili.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Rade
11.11.2021 22:59

Doneo je i dilerima droge bar 800 miliona e .
Ugortieljima bar 100 mil.na koji nisu platili porez .
Toliko o tome .

Povezane vesti