Претрага
Претрага
Close this search box.

Banatska gazdinstva kao dobar primer kako iskoristiti pokrajinske subvencije

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je danas poljoprivredna gazdinstva u severnom i srednjem Banatu, gde se upoznao sa njihovom proizvodnjom koju su realizovali pomoću subvencija iz Pokrajine.

Gazdinstvo porodice Vorgić u Sanadu, u opštini Čoka, koja se generacijama bavi proizvodnjom rezanog cveća, uz pomoć Sekretarijata proširilo je proizvodnju podizanjem plastenika. Ukupne investicije su bile oko četiri miliona dinara, od toga su subvencije Sekretarijata preko 2,7 miliona dinara, odnosno 70 posto.

“Možemo biti ponosni na imanje Igora Vorgića i proizvodnju ruža koja se može porediti sa onom u Holandiji. To je primer i drugim mladim ljudima koje im mogućnosti stoje na raspolaganju i kako na maloj površini poljoprivrednog zemljišta organizovati intenzivnu proizvodnju i tako obezbediti egzistenciju za svoju porodicu”, izjavio je Vuk Radojević i dodao da je uprkos vanrednom stanju i ove godine sproveden konkurs za proizvodnju u zaštićenom prostoru i da je već potpisano 126 ugovora vrednih ukupno 126 miliona dinara.

Sumirajući mandat, Radojević je naglasio da je u plasteničku proizvodnju uloženo preko 550 miliona dinara i tako obezbeđeno više od 720.000 kvadratnih metara nove proizvodnje u zaštićenom prostoru.

Predsednica Opštine Čoka Stana Đember zahvalila je na pomoći pruženoj lokalnoj samoupravi i poljoprivrednim proizvođačima. Ona je navela da je imanje Vorgića primer da, kada država ulaže, to joj se dobrim vraća, i govorila o pomoći koju Opština može da pruži kod komasacije i subvencija za osiguranje proizvodnje.

Nakon obilaska rasadnika šumskog i ukrasnog bilja “Vikumak” u Iđošu, Vuk Radojević je naglasio da je ova Pokrajinska vlada 2017. godine vratila meru finansijske podrške rasadničkoj proizvodnji.

On je dodao da saradnja sa ovim rasadnikom traje već tri godine i da je ukupna vrednost investicija blizu 3,7 miliona dinara, od čega je preko tri miliona učešće Pokrajinskog sekretarijata.

“Čestitam porodici Lagundžin, koja se opredelila za veoma zahtevnu rasadničku proizvodnju jer na ovaj način daje i doprinos podizanju procenta pošumljenosti na teritoriji Vojvodine, što je, kako znamo, veliki problem. Svake godine mi smo izdvajali finansijska sredstva za pošumljavanje. Nažalost, nije bilo dovoljno interesovanja iako para ima. Zato je neophodno imati rasadnike sa kvalitetnim sadnim materijalom”, izjavio je resorni sekretar.

U vlasništvu porodice Lagundžin su rasadnici “Vikumak” i “Dorijat”, a ovim poslom počeli su da se bave pre 17 godina.Ovaj rasadnik najveći je te vrste u široj okolini. Primarna proizodnja je šumski sadni materijal. Pored toga, proizvode i ukrasni sadni materijal – različite vrste lišćara, četinara, šiblja, perena. U poslednje vreme započeli su i proizvodnju drvorednih sadnica i kalemljenih lišćara. Godišnje zasade između 100.000 i 150.000 sadnica različitih vrsta.

Radivoj Lagundžin pohvalio je višegodišnju uspešnu saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, navodeći da je rasadnicima ovog tipa uvek potrebna nova oprema za unapređenje proizvodnje.

U opštini Nova Crnja, Radojević je zajedno sa predsednikom Opštine Vladimirom Brakusom posetio imanje Željka Ristina, koji je ostvario subvenciju Sekretarijata za poljoprivrdu u visini blizu milion dinara za nabavku traktora, te Jelene Bjelice, koja je dobila subvencije za nabavku žice i stubova za ograđivanje i sistema za navodnjavanje „kap po kap”. Vrednost ukupne investicije je 1,4 miliona dinara u čemu je učešće Sekretarijata milion dinara.

Dr Radojević pozvao je mlade poljoprivrednike u Severnom Banatu da konkurišu za subvencije resornog sekretarijata. Voćnjak porodice Bjelica pod zasadom dunje i kruške viljamovke, koji se prostire na 14 hektara je istakao kao dobarprimer, gde su mladi naslednici unapredili voćarsku proizvodnju uz pokrajinske subvencije.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti