Претрага
Претрага
Close this search box.

Cene na pumpama bez promena

Cena sirove nafte dostigla je u ponedeljak dvomesečni maksimum, pošto je tržište ohrabreno skokom globalne potražnje, odnosno laganim pokretanjem privreda širom sveta, kao i primenom sporazuma članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje “crnog zlata”.

Naime, cene nafte rastu već četvrtu nedelju zaredom, a samo juče su “skočile” za više od jednog dolara po barelu.

Kako tvrde poznavaoci prilika, vozači u Srbiji ipak nemaju razloga za brigu, pošto cene goriva na pumpama u našoj zemlji ne bi trebalo značajnije da se menjaju barem još nekoliko meseci, a prema nekim procenama i do kraja ove godine.

I cene severnomorske nafte Brent, koja se takođe koristi kao reper na međunarodnom tržištu, skočile su na najviši nivo od marta, kada su Rusija i Saudijska Arabija započele svoj cenovni rat. Naime, vrednost ove nafte porasla je za 1,33 dolara ili 4,1 odsto, na 33,83 dolara za barel, da bi u utorak nastavila blagi rast do 35,19 dolara.

Cena ruske nafte Urals u Evropi ima sličan trend i nastavlja da raste, pa je krajem prošle nedelje prvi put od sredine marta njena vrednost premašila 30 dolara po barelu.

Kako je predstavnik OPEC-a izjavio u ponedeljak, dogovor o smanjenju proizvodnje na globalnom nivou mogao bi da ostane na snazi do kraja 2020. godine.

Izvor: Blic

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti