Prema izmenjenoj Uredbi Vlade Srbije o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, da bi investitor ubuduće mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000.

Ukida se i podela lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, već je teritorija Srbije podeljena na pet regiona: Beogradski region, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija i Kosovo i Metohija.

Nova pravila za investitore

Beogradski region – ulaganje 500.000 evra i najmanje 50 radnika

Vojvodina – ulaganje od 400.000 evra i 40 radnih mesta

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, – ulaganja 300.000 evra zapošljavanje najmanje 30 novih radnika

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Različiti limiti po regionima

Investitori će ubuduće po radniku moći da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu, a za novozaposlene u Vojvodini 25 procenata i najviše po 3.000 evra. U regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, imaće pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra.

Uredbom koja je do sada bila na snazi, investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano područje.

Izmenjenim propisima pažnja je poklonjena i tehnologijama sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

alo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments