Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević sastao se danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Republike Кenije Ababuom Namvambom sa kojim je razgovarao o unapređivanju saradnje u oblasti poljoprivrede.

Posebno je bilo reči o saradnji u oblasti prehrambene i prerađivačke industrije, koja je za Кeniju od izuzetnog značaja, digitalizaciji poljoprivrede u kontekstu globalnih klimatskih promena, kao i o proizvodnji poljoprivrednih mašina i procesne opreme i transfera tehnologija i znanja na planu semenske proizvodnje.

Radojević i Namvamba konstatovali su da Srbija i Кenija imaju dugu tradiciju dobrih odnosa i da je današnji susret još jedna potvrda ovoj višedecenijskoj saradnji.

Sekretar Radojević se posebno zhvalio na principijelnoj podršci koju je Кenija pokazala po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, uz puno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu predstavio je gostima iz Кenije potencijale AP Vojvodine i mere agrarne politike, kojima Pokrajinska vlada podstiče razvoj poljoprivrede, osvrnuvši se na izvozne potencijale poljoprivrednih proizvoda Vojvodine, posebno onih koji nisu genetski modifikovani.

“Mogućnost za unapređenje saradnje AP Vojvodine i Кenije u poljoprivredi danas je osnovna tema razgovora, jer je to jedan od prioritetnih ciljeva koji je Кenija postavila u okviru svoje ekonomske politike – obezbeđivanje sigurnosti hranom”, istakao je Radojević. Da za to postoje ozbiljne šanse ilustrovao je i činjenicom da je Vojvodina je dominantno agrarno područje, u čijoj ukupnoj teritoriji oko 74 odsto čine obradive površine, odnosno 1,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ističući ugled i kvalitet Instuta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta Biosens u postizanju visokih prinosa.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Кenije Ababu Namvamba je naglasio da Кenija neće menjati svoj stav po pitanju Кosova i Metohije i da u Srbiji i AP Vojvodini vidi sigurnog i lojalnog partnera za saradnju i prijateljstvo.

Gosti iz Кenije, koja ima oko 50 miliona stanovnika, istakli su da je osiguravanje hrane veoma značajna stavka u njihovoj ekonomskoj politici, ali da postoji otvorenost za saradnju na više polja u poljoprivredi i da su danas otvorene sve teme koje su od posebnog interesa za njihovu zemlju.

Jedna od tema koja je bila u fokusu današnjeg susreta jeste i povezivanje univerziteta i naučnih instituta AP Vojvodine i Кenije.

Domaćini i gosti Republike Кenije nastavili su današnje razgovore u Institutu Biosens.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments