Foto: Depositphotos/svedoliver
Do juče je imperija Petra Matijevića brojala više od 70 firmi širom zemlje, a kupovinom još 10 novih, trenutno poseduje najviše zemlje u Srbiji.

Matijević je proširio svoje poslovno carstvo kupovinom većinskog paketa „Mirotin grupe“ iz Vrbasa i time učvrstio prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uvećao za još 4.000. Ako se tome doda i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju do sada lokalnu titulu ”srpski kralj mesa” zameni novom i većom, a to je “balkanski kralj oranica”, piše Blic.

Ovom kupovinom, u njegovo vlasništvo su došli i mlin “Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo “Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekara “Dana”, “Agrovojvodina komercservis“ iz Novog Sada, kao i preduzeće “Agrimaks“ iz Vrbasa. Uz to, on od juče gazduje i kompanijama “Mirotin energo“, “Mirotin vet“, “Mirotin invest“ iz Vrbasa, ali i “Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice.

“Otac uživa da se bavi velikim brojkama i strateškim planiranjem. Deo tog njegovog strateškog planiranja je davanje primata poljoprivredi, koja se pokazala kao naša najisplativija investicija, zbog čega smo i kupili Mitron grupu. Pregovarali smo oko tog posla dve godine, a u jednom trenutku je sve bilo zaustavljeno, ali smo razgovore obnovili pre četiri meseca i ovih dana uspešno okončali. Najvrednije od ove kupovine je poloprivredni kombinat “Savo Kovačević” koji ima 4.000 hektara poljopriovrednog zemljišta i to prve i druge klase. Ono po kvalitetu ne samo što je najbolje u Vojvodini već i ovom delu Evrope, a 90 posto je pod sistemima za navodnjavanje. Poseduje i farmu krava i biogasno postrojenje iz koga se dobija struja“, navodi Matijević.

Ako je suditi po ovim najavama mlađeg Matijevića, poslovno carstvo ove porodice će se i dalje uvećavati. Na pitanje da li će i narednih meseci nastaviti sa kupovinom novih preduzeća on ne odgovara direktno.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
duda
28/08/2021 19:39

Sta reci,vojvodjani postaju sirotinje a dodjosi sebogate na muci nasi dedova. Odvratno.