Претрага
Претрага
Close this search box.

Potpredsednik Milićević u radnoj poseti Sloveniji

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević posetio je danas u Ljubljani 31. međunarodni sajam turizma “Alpe Adria Tourism and Leisure Show”, gde je u razgovoru sa slovenačkim ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom ocenjeno da odlični sveukupni odnosi Srbije i Slovenije daju osnovu za dobru privrednu saradnju.

“Privredna saradnja Srbije i Slovenije raste iz godine u godinu, a danas smo zajednički ocenili da želimo da je unapredimo, posebno u oblasti turizma, poljoprivrede, prehrambene industrije”, kazao je Milićević i dodao da vojvođanska privreda daje značajan doprinos toj saradnji.

Potpredsednik je još kazao da je Srbiju u prvih deset meseci prošle godine posetilo blizu 85.000 slovenačkih turista.

“Želimo da taj broj bude sve veći, da ostvarimo veći prihod od turizma. Zato turistički potencijal Srbije i Vojvodine predstavljamo na sajmu u Ljubljani, a istovremeno, ovde tražimo i prostor za intenzivniju saradnju u drugim oblastima”, naglasio je Milićević.

Ministar Počivalšek je izrazio uverenje da će dobra politička saradnja dovesti do toga da se turistička razmena poveća, ali i da se nadogradi dobra privredna saradnja. On je kazao da je interes Slovenije da i dalje bude atraktivna destinacija za goste iz Srbije i Vojvodine.

“Takođe sam ubeđen da će, ako Srbija i Vojvodina povećaju promociju svojih turističkih potencijala, Slovenci isto u većem broju ići u Srbiju”, rekao je Počivalšek i dodao da Slovenci vole ono što Srbija ima u izobilju, a to su priroda, dobra hrana, gostoljubivost, kulturno-istorijski spomenici.

Tokom radne posete Sloveniji potpredsednik Milićević sastao se danas i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Milićević i Janković su ocenili da je današnji susret bio dobra prilika za unapređenje ukupno dobrih odnosa Srbije i AP Vojvodine sa Slovenijom, kao i za kvalitetnu razmenu iskustava, posebno u oblasti zaštite životne sredine, budući da je Ljubljana 2016. ponela titulu “Zelene prestonice Evrope”, kao i u oblasti turizma.

“Tim koji je na čelu Ljubljane prezentovao nam je iskustva i aktivnosti u dostizanju visokih ekoloških standarda, koji su tom gradu doneli titulu ‘Zelene prestonice Evrope’, kao i aktivnosti koje su doprinele tome da ga učine jednim od komunalno najuređenijih gradova. To su sve pozitivni primeri koje mi želimo da primenimo u daljem razvoju Novog Sada, AP Vojvodine i Srbije”, kazao je Milićević.

Gradonačelnik Janković izrazio je zadovoljstvo zbog posete delegacije AP Vojvodine, uz ocenu da je saradnja Srbije i Slovenije dobra na svim nivoima. On je dodao da je primetan porast srpskih ulaganja u Sloveniji, ali da postoji prostor za intenzivnije investiranje, na čemu će se zajednički raditi.

Janković je kazao da granice između srpskih i slovenačkih građana ne postoje i izrazio uverenje da će Srbija brzim koracima ići prema EU, što će otvoriti granice i za još bolje privredno povezivanje naših država.

Sajam je okupio više od 300 izlagača iz preko 20 zemalja, a akcenat je na zelenom i aktivnom turizmu u Sloveniji i šire. Iz naše pokrajine predstavili su se: Novi Sad, Subotica, Sombor, Šid, Stara Pazova, Irig, Novi Bečej, Vršac, Bačka Palanka, Žabalj, kao i Privredna komora Vojvodine, Novosadski sajam i klaster ‘Deliblatska peščara’. Ponuda na sajmu je fokusirana na turiste koji preferiraju aktivni odmor, šetanje, planinarenje, biciklizam, adrenalinske sportove i slično.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti