Претрага
Претрага
Close this search box.

Predstavljen projekat “Inicijativa za održivo zemljište, sredstva za život i energiju za Srbiju“

Foto: Privredna komora Vojvodine

U Privrednoj komori Vojvodine danas, 12. oktorbra predstavljen je projekat “Inicijativa za održivo zemljište, sredstva za život i energiju za Srbiju“.

Projekat je podržan od strane Austrijske razvojne agencije – ADA, a implementira se od strane E3 International i CIFOR ( Centra za međunarodno istraživanje u šumarstvu) i ICRAF( Institut za svetsko agrošumarstvo).

Sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine Zoran Trpovski istako je da su ovakve incijative važne jer ćemo ukoliko ne budemo sami proizvodili neophodnu zelenu energiju morati da je kupujemo. Кao domaćin skupa Trpovski je istakao da je Privredna komora Vojvodine otvorena za predstavljanje ovakvih i sličnih projekata koji su značajni za sve a mogu mnogo da doprinesu razvoju malih sredina.

Predstavljanju inicijative prisustvovali su i g. Кristofer Martius, dir. CIFOR (Nemačka) kao i Ditmar Stojan iz institucije ICRAF. Кompanije koje oni prestavljaju su vodeće svetske istraživačke institucije za šumarstvo i agrošumarstvo, sa višedecijkim iskustvom u zemljama globalnog juga i nedavno osnovanom kancelarijom u Bonu.

Dušan Jović, direktor predstavništva “E 3 International” u Srbiji istakao je da je projekat pokrenut u saradnji sa Pokrajinskom Vladom. Cilj inicijative prema njegovim rečima je da do 2030. godine katalizuje privatna i javna ulaganja u brzorastuće održive drvne bioenergetske useve i druga rešenja za obnovljive izvore energije na degradiranom zemljištu.

Širom Srbije postoji 1, 6 miliona hektara degradiranog poljoprivrednog zemljišta. Otprilike petina tog zemljišta mogla bi da zadovolji veći deo potreba za grajanjem u Srbiji i neke od njenih potreba za elekrtičnom energijom poručeno je sa skupa u Privrednoj komori Vojvodine kojoj su prisustvovali predstavnici privrednih subjekata zainteresovanih za ovu inicijativu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti