U prva tri meseca zapadnobački okrug ostvario je izvoz preko 80 miliona evra, što je za 1,7 više odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvezeno je 62 miliona evra robe i ostvaren suficit od 18 miliona evra. Izvoz je u martu smanjen za oko 10 procenata, a kako objašnjavaju u privrednoj komori Sombor, procenat nije zanemarljiv, ali je podnošljiv obzirom na situaciju u selom svetu. Kada je reč o najvećim izvoznicima u okrugu, među kojima su francuska kompanija Laktalis Somboled, Seveplant iz Kule i Apatinaska pivara, kažu da se promet obavljao nesmetano i da unapređenje privrednog ambijenta tek predstoji, smanjenja zarada i otpuštanja radnika nije bilo.

Tokom prethodnih meseci izvoz je bio kontinuiran, ali nema prognoza za situaciju na svetskom ekonomskom tržištu do kraja godine, kažu u jednom od tri najveća rasadnika u Evropi. Seveplant iz Kule je među najvećim izvoznicima sertifikovanih sorti jabuka, krušaka, šljiva i trešanja iz Srbije sa plasmanom od sedam miliona sadnica godišnje namenjenih stranom tržištu.

“Povećavamo proizvodnju, a što se tiče izvoza nadamo se da će isti procenti ostati. Ne može se sada ništa detaljno prognozirati i kako će to biti u ovom poslu. Pitanje je kakva će biti situacija sa turbolencijama na svestkom ekonomskom tržištu. Od mera koje su date privredi kao pomoć, iskoristili smo mogućnost od 30.000 dinara po zaposlenom, a pre dve godine smo koristili državne subvencije.”, rekao je Nenad Purić, zamenik direktora “Seveplant” Kula.

Izvoz mleka i mlečnih proizvoda odvijao se nesmetano, a godišnja proizviodnja je 57.000 tona, ističu u francuskoj kompaniji Laktalis.

“Somboled je otkupljivao i dopremao u fabriku kompletnu količinu mleka koja je i bila ugovorena sa svih domaćih farmi, a sarađujemo sa 200 komercijalnih porodičnih farmi, a to je na dnevnom nivou oko 200 tona sirovina”, izjavio je Dejan Sopka, direktor fabrike Laktalis – Somboled Sombor.

Uvoz je povećan za 3,7 odsto bez obzira na negativan ekonomski trend, kažu u priverdnoj komori Sombor.

“Kada je u pitanju poljoprivreda zabeležili smo porast u izvozu i kod žitarica oko 20,6 odsto, izvoz jabuka iznosio je 66,2 procenta, a izvoz sadnog materijala se pokazao značajan, jer je dostigao 355 procenata što je ove godine i te kako primetno”,rekao je Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

U Apatinskoj pivari ističu da nisu koristili pomoć države, osim za odlaganje plaćanja poreza, doprinosa i naknada za zarade. U prethodnom periodu izvoz u Evropu nije obustavljen.

Najveći izvoznici zapadnobačkog okruga zapošljavaju značajan broj radne snage, a što je najvažnije u prethodnom periodu nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja zarada.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments