Претрага
Претрага
Close this search box.

Treći regionalni poslovni forum okupio preko 210 učesnika iz 28 zemalja

Treći regionalni poslovni forum organizovan je u onlajn okruženju zbog trenutne situacije u čitavom svetu. Regionalni poslovni forum okupio je preko 210 učesnika iz 28 zemalja sa tri kontinenta a za B2B susrete prijavilo se preko 200 učesnika Foruma.

Ovogodišnji forum je održan u organizaciji Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinske Vlade, Privredne komore Vojvodine i Razvojne agencije Vojvodine, zajedno sa Skupštinom evropskih regija ( AER), Fondom “Evropski poslovi“ i Evropskom preduzetničkom mrežom, u Privrednoj komori Vojvodine.

Otvarajući Forum predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević ocenio je da Poslovni forum predstavlja izvanredan ambijent koji bi trebao da postigne rezultatate. On je rekao da je AP Vojvodina za prvih osam meseci imala ukupan promet oko devet milijardi evra, što je svega pet odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Кad je reč o izvozu, Vučurević je rekao da on iznosi oko 4,5 milijardi evra, što je svega oko tri odsto u odnosu na poslednji presek.

”Ono što je takođe bitno, jeste da je pokrivenost uvoza izvozom 95 odsto, što je veliki uspeh. Smatram da je organizovanje današnjeg događaja veoma značajno, što se i vidi po interesovanju kompanija iz cele Evrope i sveta. Ovakvim forumima umrežavamo naše privrednike, stvaramo kvalitetan ambijent za zajednička ulaganja, investicije i projekte. Naša poznata maksima je: razvijen region, razvijena država”, naglasio je Vučurević.

Učesnicima Foruma obratio se i predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor koji je zahvalio ovogodišnjim učesnicima i organizatorima, i ocenio je da nam predstoji vreme puno izazova u kome su dva cilja primarna: očuvanje zdravlja ljudi i stvaranje uslova za normalno funkcionisanje privrednih delatnosti, koliko god je to moguće. On je naglasio da su predstavljeni rezultati kojima i Republika Srbija i AP Vojvodina mogu da se ponose, s obzirom da imamo najmanji pad ukupnog društvenog proizvoda u Evropi, a da u poslednjih devet meseci industrija i prerađivačka delatnost u AP Vojvodini beleže rast preko četiri odsto.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica istakao je da Regionalni poslovni forum koji se održava treći put predstavlja sinergiju više institucija i rezultat je aktivnog učešća AP Vojvodine u radu Skupštine evropskih regija više od 20 godina. „Ono što je najvažnije, radujem se što će kompanije koje učestvuju i koje će eventualno zaključiti ugovore o saradnji , kao što je bio slučaj ranijih godina , imati direktne koristi od ovog događaja“ rekao je potpredsednik Zobenica.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je organizatorima i učesnicima Regionalnog poslovnog foruma da je jačanje ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu moguće samo ukoliko se vlade snažno zalažu i sprovode strukturne ekonomske reforme, te da će im evropska komisija pružati i dalje punu podršku u ovim naporima.
U uvodnom delu govorio je i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predsednik Skupštine evropskih regija Magnus Berntson. Fabrici je istakao da je trenutna situacija sa pandemijom uzdrmala i ekonomiju i ljudske živote, te da evropske institucije pomno prate situaciju u ovom regionu i pružaju punu podršku svim aktivnostima koje će doprineti stabilizaciji ekonomske i zdravstvene situacije. Magnus Berntson ocenio je da je današnji događaj najbolji pokazatelj dobre saradnje političkih i privrednih subjekata i zahvalio se partnerima iz AP Vojvodine koji su u trenutnoj situaciji uložili veliki trud kako bi se na najbolji mogući način predstavio rad Skupštine evropskih regija, a istovremeno napravio veliki korak u stvaranju uslova za poboljšanje privrednog ambijenta.

Forumu je prisustvovao i Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine a na forumu su se obratili i, Nikolas Burge, Generalni direktorat za trgovinu Evropske komisije, Lukas Mandl, član Evropskog parlamenta, Huan Hose Martinez Lozano, predstavnik Regije Mursija iz Španije, Aleksandra Santini, predstavnik Regije Abruzo iz Italije i Vang Tianming, generalni direktor kancelarije za spoljne poslove kineske provincije Fuđijen.

Na ovogodišnjem Regionalnom poslovnom forumu učestvovalo je 210 kompanija iz regiona, Evrope i sa drugih kontinenata koje su u nastavku Foruma, a putem onlajn platforme održale B2B susrete , na kojima su se razmenjivala iskustva i tražili potencijalni partneri za saradnju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti