Претрага
Претрага
Close this search box.

U poljoprivredna gazdinstva i komunalnu infrastrukturu uloženo 800 miliona dinara

U prethodne četiri godine, Pokrajinska vlada zajedno sa poljoprivrednicima grada Zrenjanina investirala je blizu 550 miliona dinara u njihova poljoprivredna gazdinstva, a u saradnji sa ovom lokalnom samoupravom uložila je i oko 250 miliona dinara u realizaciju komunalnih projekata, te izgradnju atarskih puteva i otresišta.

To je istakao sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević prilikom današnje posete poljoprivrednom gazdinstvu Jožefa Bakoša u Lukinom Selu i obilaska završnih radova na izgradnji atarskog puta između Botoša i Orlovata, gde su uložena i značajna pokrajinska sredstva.

Registrovano poljoprivredno gazdinstvo Bakoš bavi se intenzivnom povrtarskom proizvodnjom već četiri decenije, i nekoliko godina koristi subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Tokom posete resorni sekretar Vuk Radojević istakao je da su oni pravi primer kako malo gazdinstvo na malom prostoru može da intenzivira proizvodnju uz subvencije iz Pokrajine, i da uspešno obezbedi egzistenciju.

Radojević je naglasio da je Sekretarijat za poljoprivredu ove godine uspešno i efikasno realizovao konkurs za podizanje i opremanje staklenika i plastenika.

“Ove godine smo potpisali ugovore vredne oko 170 miliona dinara za plasteničku proizvodnju”, kazao je Radojević i naveo podatak da je u protekle četiri godine blizu 600 miliona dinara investirano u plasteničku proizvodnju širom Vojvodine. Time je obezbeđeno novih 725.000 kvadratnih metara pod plastenicima.

Radojević je naveo da je interesovanje poljoprivredika za podsticaje iz Pokrajine iz godine u godinu sve veće, čemu su sigurno doprineli transparentnost i kontinuirana komunikacija sa poljoprivrednicima, a istovremeno je maksimalno pojednostavljen proces apliciranja za podsticaje. Najveće interesovanje je za intenzivne linije proizvodnje i sisteme za navodnjavanje. On je naveo da je ove godine vrednost investicija u nove sisteme za navodnjavanje 750 miliona dinara i dodao da je u ovom mandatu 3,6 milijardi dinara uloženo u našoj pokrajini u te sisteme, kojima je pokriveno oko 21.000 hektara novih oranica.

Dr Radojević je izneo i podatak da je za ovo vreme potpisano preko 100 ugovora sa lokalnim samoupravama, ukupne vrednosti 1,6 milijardi dinara, među kojima je i Grad Zrenjanin, koji je dobio sredstva za uređenje atarskih puteva i otresišta.

Jožef Bakoš je kazao da je pomoć Pokrajine i Grada Кikinde značajna za ovo gazdinstvo. On je naveo da se njegova porodica četiri decenije bavi poljoprivredom. Pod grejanim plastenicima je hektar zemlje, a gaji se paradajz, paprika, krastavac i cveće. Na otvorenom imaju 48 jutara oranica na kojima gaje kupusnjače, krompir, luk i papriku. Bakoš je naveo da su ulaganja velika, a proizvodnja neizvesna, ali da podsticaji sa svih nivoa mnogo pomažu u razvoju gazdinstva i unapređenju proizvodnje.

Sekretar Radojević je prilikom obilaska završnih radova na izgradnji atarskog puta između Botoša i Orlovata, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, istakao da je reč o izuzetno važnoj zajedničkoj investiciji, kojom je omogućeno da ova dva mesta sada budu praktično spojena. Reč je o čvrstom uređenju atarskog puta, kako bi imao punu funkciju i duži vek trajanja. Atarski put dug je četiri kilometra, a ukupna vrednost investicije je 55 miliona dinara. Takođe, pohvalio je i uređenje atarskog puta u КO Taraš.

Radojević je istakao da vrednost ugovora koji je potpisan za ovu godinu između Pokrajine i Grada Zrenjanina iznosi oko 32 miliona dinara, a odnosi se na КO Zrenjanin 3, gde će isto biti urađeni atarski putevi i podsetio da je uz ono što je urađeno u 2017. i 2018. godini, dakle katarske opštine Belo Blato, Perlez i Stajićevo, reč o uspešno izgrađenim deonicama u ovoj značajnoj saradnji između Pokrajinskog sekretarijta za poljoprivredu i Grada Zrenjanina. Sekretar Radojević naglasio je da je uveren da je ovo pravi model okupljanja oko projekata, koji su u interesu svih poljoprivrednika, ali i građana koji će na ovaj način imati lakšu i bezbedniju saobraćajnu komunikaciju.

Sekretar Radojević je ukazao i na to da je reč o tome da je ovaj model dao rezultat širom naše pokrajine, jer je Sekretarijat imao gotovo sa svim lokalnim samoupravama potpisane ovakve vrste ugovora. Ove godine, prema njegovim rečima, ovaj konkurs je uspešno realizovan u prvom kvartalu uprkos epidemiji korone. Potpisano je 19 ugovora ukupne vrednosti blizu 370 miliona dinara, a kada je reč o protekle četiri godine, ukupno je za uređenje atarskih puteva i otresišta u Vojvodini uloženo 1,6 milijardi dinara.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zahvalio je Pokrajinskoj vladi na ovoj saradnji, bez koje, prema njegovim rečima, ne bi bilo moguće urediti tako veliki broj atarskih puteva i otresišta. On je istakao da je atarski put između Botoša i Orlovata izuzetna investicija, jer nikada do sada sela nisu spajana ovakvim ozbiljnim saobraćajnicama.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti