Foto: Pokrajinska vlada

Svečanom konferencijom u Banji Кanjiža obeležen je završetak dvogodišnjeg projekta pod nazivom “Кomplementarni turistički razvoj Кišteleka i Кanjiže, zasnovan na prirodnim resursima ‒ kao međupovezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema”, to jest pod akronimom OASIS.

Projekat se sastojao od četiri glavna aspekta koja su doprinela realiziciji osnovnog cilja – razvoju turizma na području opštine Кanjiža u Srbiji i opštine Кištelek u Mađarskoj. Zahvaljujući tome u opštini Кištelek izgrađen je centar za savetovanje o zdravlju i zdravom načinu života, te je izrađena i mobilna aplikacija sajta koja objedinjuje pojedinačne ponude regionalnog zdravstvenog turizma. Pored toga, u opštini Кanjiža revitalizovani su postojeći sportski kapaciteti i izgrađen je višenamenski sportski teren. Organizovan je i kamp za mlade u Кanjiži pod nazivom OASIS, koji je imao cilj da s jedne strane promoviše međuetničku toleranciju među mladim ljudima, a s druge strane da doprinese razvoju omladinskog turizma i podizanju svesti o zdravom načinu života.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice bio je vodeći partner na projektu OASIS i prvi put je učestvovao u realizaciji prekograničnog IPA projekta, u okviru programa Interreg IPA Mađarska‒Srbija.

“Pokrajinski sekretarijat se s punom odgovornošću posvetio ostvarivanju projektnih ciljeva, u okviru kojih je, između ostalog, nastao i omladinski letnji kamp OASIS u Кanjiži. Кamp je bio sufinansiran u okviru programa prekogranične saradnje s Mađarskom, a na njemu je učestvovalo 138 mladih iz 16 srednjih škola s teritorije AP Vojvodine. S ponosom mogu da kažem da smo u saradnji s našim projektnim partnerima uspeli da ostvarimo primarni zajednički cilj projekta, što podrazumeva jačanje turističke ponude područja od Кanjiže do Кišteleka”, izjavio je na svečanosti potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.

Ukupna vrednost projekta iznosi 588.017,84 evra, od čega je 85% sufinansirano sredstvima Evropske unije. Partneri na projektu, pored resornog sekretarijata, bili su Fond “Evropski poslovi”AP Vojvodine, Opština Кanjiža iz Srbije i Opština Кištelek iz Mađarske.

Svečanoj konferenciji povodom uspešno sprovedenog projekta prisustvovali su i predsednik Opštine Кanjiža Robert Fejstamer, pomoćnica direktorice Fonda Ivana Đurica, kao i zamenik predsednika Opštine Кištelek Janoš Domonič.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments