Foto: Stefan Jokić

Banke u Srbiji počele su svojim klijentima da nude usluge po drugačijim, sniženim, cenama, a prema odluci NBS koja ih je naterala da iste snize.

Podsećamo, Narodna banka Srbije je prvo pozvala banke koje su podigle cene svojih usluga da preispitaju svoje odluke, a zatim je zatraženo da se cene smanje za 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja.

Račun od 150 dinara

– U skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije o platnom računu sa osnovnim uslugama, obaveštavamo Vas da smo u ponudu uveli Paket platni račun sa osnovnim uslugama. Takođe, sprovodeći u potpunosti inicijativu Narodne banke Srbije o paketu mera u vezi sa naknadama za platne usluge kreirali smo i posebne uslove za korišćenje određenih proizvoda i usluga, koji podrazumevaju i do 30% niže postojeće naknade, kao i ukidanje pojedinih. Posebni uslovi važe od 1. septembra 2022. do 1. septembra 2023. godine i na ovaj način želimo da pružimo dodatni doprinos očuvanju kvaliteta života i standarda svojih klijenata i lokalne zajednice – piše u obaveštenju jedne banke koja je poslala identičnu poruku svojim klijentima, a u koju je “Biznis telegraf” imao uvid.

Oni saznaju da su sličnu praksu počele su da primenjuju i druge banke.

Ono što je možda i najpovoljnija opcija po građane, jeste da se ograničava cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara.

Račun sa osnovnim uslugama mora da ima:

• tekući dinarski račun u banci

• besplatno podizanje gotovine na šalteru i bankomatima svoje banke

• besplatnu debitnu karticu

• mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima

Banke su u skladu sa Zakonom o platnim uslugama dužne da o promenama naknada informišu svoje korisnike dva meseca ranije.

Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments