Gradnja Novog naselja počela je pre više od 42 godine, a poslednji veći kompleksi završeni su krajem devedestih godina prošlog veka. Međutim od 2018. godine naselje je počelo ponovo da raste i našlo se na mapi velikih gradilišta.

Počelo je probijanje novih Bulevara, kao i gradnja novih stambenih naselja. Međutim vrtoglavi uspon Novog naselja tek počinje.Uskoro bi trebalo da niknu novi soliteri visoki 20 spratova, gradi se park, velika građevinska kompanija kreće sa gradnjom svog novog kompleksa. Uz ranžirnu stanicu niče novi stambeni kompleks za pripadnike službi bezbednosti.

Ulagaće se i u sport, u septembru kreće gradnja atletskog stadiona i dvorane pored Jugovićeva, a planirani su i bazeni i sportska dvorana na uglu Bulevara Jovana Dučića i Bulevara Bate Brkića. Gradiće se i tereni između stambenih blokova. Stadion FK Mladost GAT dobiće tribine i prostorije za upravu kluba.

TRGOVINA

Kada je reč o trgovini na Futoškom putu otvara se drugi objekat Lidla na Novom naselju, a uskoro bi trebalo da krene i gradnja MC Drive restorana, dok poznati lanac marketa planira otvaranje svog objekata u Jugovićevu, kada bude završena druga faza radova. Megamarket planira se i u novom komplesku Park Novi firme Ino Bačka, ali i u novom stambenom naselju uz ranžirnu stanicu. Na novom naselju već posluju neki od poznatih trgovinskih lanaca, Jysk, Lidl, Maxi, Univerexport, Brico S, Uradi Sam, Idea… Dok svaki kvart ima nekoliko „komšijskih prodavnica“ i kioska.

Novi Lidl, rugi na Novom naselju, četvrti u gradu

OBRAZOVANJE, KULTURA, BEZBEDNOST

Ulagaće se i u obrazovanje i u kulturu, a gradiće se nekoliko novih škola i vrtića. Niče i nova kulturna stanica. Škola i vrtić niču u Ulici Momčila Tapavice, a gradiće se i osnovna škola i predškolska ustanova u naselju Jugovićevo. Kulturna stanica gradiće se na Bulevaru Bate Brkića, a na istom Bulevaru planira se i gradnja objekta policijske uprave.

Nova kulturna stanica

STAMBENO POSLOVNI KOMPLEKSI

Gradnjom kompleksa firme Ino Bačka uz Bulevar Vojvode Stepe i Bulevar Evrope , krenula je urbanizacija tog dela grada, oko kompleksa biće probijene nove ulice, a uz njih će biti nastavljena gradnja novih kompleksa. Baš na tom delu niču i soliteri od 20 spratova. Za sada nije poznato koja kompanija bi mogla da gradi na ovom mestu. Ono što je dobro, je da će sve ove nove zgrade gledati na novoizgrađeni park od 3.5 hektara.

Kako piše sajt Gradnja.rs najveće neizgrađeno područje koje se oslanja na Bulevar Evrope, podeljeno je na tri bloka. Ovaj budući opštegradski centar na planiranih preko 200.000 kvadrata treba da predstavlja svojevrsnu tačku okupljanja, koja nedostaje ovom delu Novog Sada. Stoga, namena objekata može da bude vrlo raznolika, od muzeja, sportskih objekata, hotela, pozorišta, bioskopa, tržnih centara, pa sve do stambeno-poslovnih kompleksa, u kojima stanovanje ne zauzima više od 30% izgrađene površine.

Na sva tri bloka moguće je izgraditi prostorne repere od 20 spratova, ali upravo zbog važne socijalne uloge ovog lokaliteta u budućnosti, obavezna je realizacija kroz urbanističke projekte.

Interesantna je ideja urbanista koja podrazumeva očuvanje pruge na opisanom potezu u funkciji istorijskog nasleđa i kao takva mora biti adekvatno inkorporirana u urbane blokove Novog naselja, ranžirna stanica postaće svojevrsni muzej. Nove stambene blokove dobija i strana Bulevara Bate Brkića iza sateltiske pijace.

Reperne tačke idu i do 20 spratova u visinu Foto: Gradnja.rs

Kada pričamo o Jugovićevu, u prvoj fazi projekta grade se 1.972 stana u 12 zgrada, 3 zgrade su već useljenje, dok je ostalih 9 u završnoj fazi izgradnje, s a useljenje se očekuje do kraja godine. Do sada je izgrađeno 6 saobraćajnica od 1.314m, koje će osvetljavati 57 stubova javne rasvete. Već je u funckiji 610 parking mesta za stanovnike prve tri lamele. Zavšreno je 1.807m pešačkih i 314m biciklističkih staza. U toku je izgradnja saobraćajnih površina, parkinga i prateće infrastrukture za ostalih 9 objekata.

Uskoro kreće i druga faza gradnje objekata u ovom naselju, u pitanju su 4 zgrade koje će se nalaziti u centralnom delu naselja uz ulicu Aleksandra Benjaka.

Na ovom mestu nalaze se već objekti čija je gradnja počela pre više od decenije. Ti objekti biće uklonjeni i na tom mestu gradiće se 4 nova poslovno-stambena objekta. Ono što izdvaja ove 4 zgrade od ostalih 12 je to što će one u prizemlju imati prostor za poslovanje i komercijalne sadržaje na oko 2.000 kvadrata. Informacija koja možda najviše zanima stanare ovog naselja je to što će se u jednom od lokala nalaziti i supermarket.

EKOLOGIJA, REKREACIJA, SPORT

Novi park će se nalaziti severno od Ranžirne stanice u Ulici Radomira Raše Radujkova, pravougaonog je oblika površine oko 3,49 hektara. Sistem staza deli prostor parka na više celina sa sadržajima koji su namenjeni različitim kategorijama korisnika. Imaće deset ulaza, od kojih su dva glavna.

Park će imati mnoštvo sadržaja

Na igralištu za mlađu decu biće postavljene klackalice, ljuljaške, njihalica, četvorosed na federima, fiksne gumene igračke, kao i multifunkcionalni kompleks. Igralište je projektovano uz poslastičarnicu. U zapadnom delu parka biće smešteno igralište za stariju decu i tu je predviđen multifunkcionalni komplek namenjen deci od 5 do 12 godina, kao i deo s panjevima i hodalicama za razvoj motorike. Na oba igrališta biće postavljena gumirana tartarn podloga, s tim što će na delovima gde se nalazi oprema veće visine od 0,6 metara biti podloga za ublažavanje padova i povreda. U prostoru namenjenom za odmor i društvo nalaziće se radijalno postavljene klupe i pergole, a u delu otvorene teretane pored uobičajnih elemenata i sprave prilagođene osobama sa invaliditetom.

Novi toalet u parku

U prvu fazu radova investirano je 150 miliona dinara, dok je za drugu izdvojeno oko 87,5 miliona, tj. 121,5 sa PDV-om. Druga faza radova poverena je firmi “Graditelj NS” koja je bila zadužena i za prvu fazu. Završetak druge faze planiran je za 7 meseci. U ovom periodu radnici bi trebalo da postave behaton na više od 5.000 kvadratnih metara pešačkih staza.

Kada je reč o sportu, već je krenula gradnja novih tribina prostorija FK Mladost GAT, odmah niz ulicu gradi se sportska hala, a do nje niče novi kompleksi bazena. U istom nizu već se nalaze teniski tereni. Ovaj kvart tako će postati pravi sporstki kompleks. Na novom delu Bulevara Jovana Dučića gradiće se veliki sportsli park Međutim prava poslastica je gradnja atletskog centra u Jugovićevu.

Novosadska atletska dvorana od 25.000 kvadrata, vredna 4,5 milijardi dinara, počeće da se gradi na jesen. NS uživo ekskluzivno objavljuje izgled dvorane i otkriva detalje kako će izgledati prostor u kom će trenirati svetska atletska zvezda Ivana Španović i stasavati novi šampioni.

Kompleks će sadržati atletske dvorane, stadion, pomoćne terene, prostor za zagrevanje, dečije staze i igrališta, parking, kao i terene za druge sportove kao što su tenis i mali fudbal. Objekat će se nalaziti između ulica Draška Ređepa i budućeg produžetka ulice Bate Brkića.

Nova dvorana i stadion an Jugovićevu

Izgradnja stadiona sa otvorenim terenima i osam staza je planirana kao prva faza realizacije ovog projekta obuhvata 31.800 metara kvadratnih. Druga faza podrazumeva izgradnju atletske dvorane, koja se nalazi iza stadiona zauzimati površinu preko 25.000 metara kvadratnih

SAOBRAĆAJ

Kada je u pitanju saobraćaj, trenutno se gradi mreža ulica u Jugovićevu, a planiran je produžetak Bulevara Bate Brkića kroz to naselje i spajanje sa ulicom Olge Hadžić, koja bi dalje trebalo da jednog dana izbije na Bulevar Evrope i da se nadoveže na mrežu ulica na Avijatičarskom naselju. Probijanje novog dela Bate Brkića značajno je zbog gradnje atletskog kompleksa. Svoj produžetak prema Veterničkoj rampi dobija I Bulevar Vojvode Stepe. A gradiće se i nova kružna raskrsnica na tom delu. Planirana je mreža ulica oko novih solitera na Bulevaru Evrope, ali i u novom kompleksu uz ranžirnu stanicu. Menja se režim saobraćaja na uglu Radomira Raše Radujkova i Bulevara Evrope, dodaje su posebne trake za skretanje desno, pa će ta raskrnica izgledati poput ostalih na Novom naselju.

Preko Bulevara Evrope planira se gradnja pešaškog mosta takozvane pasarele, a na više mesta gradiće se podzemne i nadzemne garaže. Podzemne garaže imaće i kompleks Park Novi Residence, kao i novi kompleks uz ranžirnu stanicu.

Bulevar Evrope dobija most za pešake

U toku su završni radovi na gradnji ulice koja spaja Futoški put sa Bulevarom Jovana Dučića. Baš u tom kvartu nikao je novi Lidl, uskor kreće gradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa, a gradiće se i MC Drive restoran. Ova ulica biće deo mreže pristupnih saobraćajnica za novi Lidl market na Futoškom putu koji se nalazi na mestu bivšeg rasadnika Zelenila. Pozicionirana je odmah iza garaže JGSP-a, a njenim probijanjem omogućena je dalja urbanizacija ovog dela grada.

Nova ulica kod Lidla, foto: Nsbuild.rs

Nikola Bilić

12 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
31/07/2021 20:32

Nadam se da neko razmišlja i o parkingu za sve te planirane objekte, a ne da se dozvoli gradnja zgrade od 40ak stanova, a obezbedi se samo 16 parking mesta. Novo naselje sve više počinje da liči na Novu detelinaru po pitanju parkinga.

Urke
01/08/2021 02:52

Treba napraviti park celom duzinom bul. Evrope pored ranzirne, a ne da zaseru sve soliterima

Ново Насеље
01/08/2021 08:19

Ужас, уништиће једино насеље које се свих ових година одупрело бетону и многобројним солитерима. Тај нови парк ће бити по које дрво између зграда и паркинга. Спортски центар у Југовићеву је најнепотребнија ствар јер већ постоји стадион “Карађорђе” који задовољава потребе грађана(чак је и сама потреба за Југовићевим упитна јер је људи све мање и стварно немам представу кога планирају ту да населе, знам да је део за војску и полицију, али има и цивилних зграда). Нова школа тек нема смисла јер ни две основне школе које су на Насељу практично од самог почетка протеклих године бележе пад ђака, тако… Učitaj još »

bogdan
02/08/2021 12:22

Treba oprati grdne milionea to je najlakše u stano gradnji.
 

Djins
02/08/2021 21:50

Sve stoji, ali pad djaka?? Odakle Vam ta informacija? Prva Vojvodjanska Brigada gori koliko prvaka ima svake godine, a i Tozina os takodje!

Neko iz mase NN
01/08/2021 12:23

Inobačka nazovi Grbavica “FUJ” izgradili beton spavaonu za budale, bez i jednog zelenog prostora. SRAMOTA za Novo Naselje!
A nazovi minijaturni parkić koji su kao krenuli da grade nema ni 300x100m.
Novo naselje ima veće zelene površine od Nazovi parka… A vi i vaši SNS tekstovi, spustite loptu malo i kritikujte ono što se treba kritikovati…

Last edited 3 meseci ranije by Neko iz mase NN
Milin
01/08/2021 14:37

Pa neka se i PROING malo ugradi kroz infrastrukturne projekte grada, kao i do sada.. uz svaku vlast i uz svakog 5% za direktora.

Mile
01/08/2021 21:12

Jel neko razumeo
gde je taj novi Mc Drive ?

Garruk
02/08/2021 09:41
Reply to  Mile

Pored novog Lidla izgleda

Mira
02/08/2021 07:17

Ovaj deo od naselja prema Detelinari treba da se sredi.U ulici Raše Radujkova sa desne strane biciklisti i pešaci se kreću sistemom ko koga zajebe.
Sve ostalo je diskutabilno…..

Bistricanin
02/08/2021 09:00

Bazen neophodan,sve ostalo zaboravite.

Olja
02/08/2021 13:38

Boze sacuvaj vecito nezadovoljnog naroda.