Foto: Boohoff Law

Nedavno istraživanje otkriva da se dete u proseku povredi 104 puta godišnje. Istraživanje je obuhvatilo dve hilajde roditelja čija deca imaju od dve do 14 godina.

Kao najčešći uzrok povreda navode se saplitanje (44%), padanje s opreme na igralištima (37%) i padanje niz stepenice (20%). Među rezultatima se ističe i podatak da se deca najčešće povrede u uzrastu od tri do pet godina.

Rezultat studije kaže da 64% roditelja koji koriste flaster, iskoriste ga u proseku 99 puta godišnje. Roditelji koji koriste zavoje (36%), učine to 125 puta godišnje.

Foto: Occupational Health and Safety Blog

-Deca se često igraju i zabavljaju kod kuće, u parkovima ili u školama, pa je normalno da svako malo imaju pokoju ogrebotinu. Ključ za roditelje je da znaju kako da se pobrinu oko deteta kada se povredi, a to najčešće znači da ostanu smireni i ne paniče- rekla je Zoe Vilijams, doktorka koja je učestvovala u istraživanju.

Studija je pokazala i da se većina nezgoda događa kod kuće (67%), u školi (63%) i na igralištima (61%). Od ostalih lokacija tu su i parkovi (55%), godišnji odmori (39%), kao i bazeni (19%).

Po pitanju brige, roditelji najčešće grle svoje dete kada se povredi (55%), daju im lekove (39%) ili ih “poljube da prođe” (37%).

Foto: Wagner McLaughin

Kada je u pitanju pružanje prve pomoći, prema rezultatima studije čak dvoje od pet roditelja ne zna kako da stavi zavoj i opere ranu, a tek je 16% spremno to i da nauči da bi detetu moglo da pomogne u budućnosti.

novi list/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments