Foto: Les Echos

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu.

Za hitne slučajeve ne treba kod kuće da imate samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto novca u gotovini. Postoji preporuka za tačan iznos po domaćinstvu.

Nemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga, piše Feniks magazin, prenosi Poslovni dnevnik.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen.

b92.net

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zaposlena
07/06/2022 11:07

Treba obezbediti novac da bi imao u zalihama. Ljudi pa mi jedva sastavljamo kraj sa krajem. Kako da od 30.000 uštedim da imam u kući pesto evra. Samo bolje plate pa ne brinite koliko će imati ko keša u zalihama.

Poslodavac
07/06/2022 18:39
Reply to  Zaposlena

A odakle si ti i šta radis ako radiš za 30000din.
Dajte vise sa tim kukanjem prestanite nego učite školu i učite neki posao i moze da se zaradi. Svi koji traze radnike kukaju kako nema radnika a hoce da plate ljude i po 1000e.

Margareta
07/06/2022 16:19

U kojoj zemlji vi zivite