KRAŠ JE NAŠ: Hrvatski gigant otišao u srpske ruke

       

Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedeljka je putem kastodi računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva Kraša, objavila je danas Zagrebačka berza, prenosi “novac.hr.”.

KSG je, inače, organizovana kroz tri poslovne divizije: konditorsku diviziju u kojoj su kompanije Jaffa Fabrika biskvita Crvenka i Banini; vertikalno integrisanu papirnu diviziju u kojoj su kompanije Fabrika hartije Beograd, Papir servis FHB i Fabrika kartona Umka i Avala Ada; diviziju za nekretnine kroz koju je akvizirano nekoliko nekretnina na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu koje se iznajmljuju.

KSG je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i severne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi.

Do 13.30 sati srpski preduzetnik, kojeg nazivaju i kraljem papira kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša, piše “Večernji list”. Deonica konditora ponovno je uzletela na 850 kuna, odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

Zaključno s petkom, a po podacima SKDD-a, vidljivo je da se udeo vlasnika kastodi računa Raiffeisen banke popeo na 3,67 odsto, a to znači da je definitivno tokom ponedeljka, kada je u jednom danu prodata 51.161 deonica Kraša, popeo iznad pet odsto pa se po zakonu mora objaviti ko iza računa stoji.

Izvor: Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jokim
18/09/2019 15:42

E super, sad mi je lakše…kad odem da kupim neki proizvod, znam da je to ” naše” i šta da plaćam “naše” …samo uzmem i odnesem “našoj” kući…