Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država svim nezaposlenim građanima u junu isplatiti jednokratnu pomoć od 60 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima u ukupnom iznosu od oko dve milijarde evra.

Mali je rekao da će uz pomoć od po 30 evra u maju i novembru svi nezaposleni građani u ovoj godini od države dobiti ukupno 120 evra.

– Važna vest je da se pomoć odnosi na sve nezaposlene koji su prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje – rekao je Mali za TV Prva.

Ministar je naveo da će se tačan podatak o broju nezaposlenih koji će dobiti jednokartnu pomoć znati kada Vlada Srbije bude donela uredbu što će, kako kaže, biti u narednih nedelju ili dve.

On je kazao da je prošle godine država donosila pakete pomoći da održi zaposlenost, a sada je cilj da se da se onima koji nemaju posao pruži podrška i optimizam i pomogne da pokriju osnovne troškove.

Mali je rekao da je to još jedan pokazatelj koliko je država jaka i koliko želi da pomogne svima.

Podsetio je da od 28. aprila počinje prijava svih punoletnih građana za pomoć od 60 evra, odnosno po 30 evra u maju i u novembru, dok će svi penzioneri dobiti još 50 evra u septembru što je ukupno 110 evra pomoći za penzionere.

Ministar je naveo da će pomoć dobiti i građani na Kosovu i Metohiji gde će svakom nezaposlenom biti isplaćeno 200 evra, a svi će, uključujući i decu, dobiti po 100 evra.

– Ako se pogleda pomoć građanima u ovoj godini, koja je takođe obeležena pandemijom korona virusa, država je uz stabilne javne finansije i održavanje makroekonomske stabilnosti, smogla snage da obezbedi pomoć građanima – rekao je Mali.

Napomenuo je da je počela i prijava za pomoć privrednicima i da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Ministar je rekao da će milion i 550 hiljada zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50 odsto minimalca, a da će prva isplata biti 8. aprila za sve koji se prijave do kraja marta.

Mali je rekao da je u sklopu trećeg paketa mera predviđena pomoć za autoprevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 autobusa.

Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, tuzimu, renta-a-kar agencijama, a predviđena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

Ministar je rekao da je premijerka Ana Brnabić organizovala niz sastanaka za predstavnicima muzičke i invent industije i da se danas razgovara sa predstavnicima filmske industrije.

– Imaćemo sastanke i sa frizerima i malim preduzetnicima. Zzelimo da dopunimo treći paket pomoć, narednih dana biće objavljeno ko će sve dobiti pomoć – rekao je Mali.

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dovla
20/03/2021 14:46

Bmk

Nezaposlen
20/03/2021 14:50

Sa ovom pomoci ce se zaista moci pokriti svi troskovi… Ajde Mali da tebe vidimo sa ovim da pokrijes troskove!?

Marina
21/03/2021 02:24

Ovaj je ministar!!! Ma ljudi, jel ovo Njuz fazon? Hahahaaaa Mali ministar. Nema dalje.

KALIMERO
21/03/2021 07:26

Zašto na KiM po 200 eura i svima ostalima,pa i deci po 100? Zasto i u Srbiji nije tako?

Stari Novosadjanin
21/03/2021 15:38

Ma poglonite sve pare siptarima na kosovu j*bo vam pas mater prokletu…