Претрага
Претрага
Close this search box.

Narodna Banka Srbije razmatra još jedno podizanje referentne kamate ove nedelje

Foto: PKS
Tokom prethodnih meseci, počevši od aprila, Narodna banka Srbije je najvažniju kamatu tri puta podizala sa početnih jedan za pola po pola procenta, pa dva puta za četvrtinu, a prošlog meseca za još polovinu. Do sada je referentna kamatna stopa sa jedan stigla do 3,5%. Kako stvari stoje, kriza se produbljuje, cene svih namirnica divljaju, pa konstantno poskupljenje novca kao mera zauzdavanja inflacije – neće stati, piše sajt Novosti.
Referentna kamatna stopa zapravo ima najveći uticaj na cenu dinarskih kredita sa promenljivom kamatom, koji su poslednjih meseci već značajno poskupeli. Kako stručnjaci kažu, ne samo da su nepovoljnije nove pozajmice za koje klijenti tek apliciraju već su skuplji i sve više poskupljuju i krediti koji su u otplati.
Bankari poslednjih nedelja intenzivno sugerišu klijentima da je dobro da pređu na fiksnu kamatnu stopu, iako je u ovom momentu i nepovoljnija od promenljive. Veruju da će zajmovi sa promenljivom kamatnom stopom na koje direktno utiče rast referentne u narednom periodu još dramatičnije poskupljivati, pa da će fiksna biti isplativija.
Nezvanično poručuju da postoji opasnost da fiksna kamata zato bude i ukinuta.
U međuvremenu, klijenti koji otplaćuju ili su započeli otplatu svojih dinarskih pozajmica već su svedoci da im rate poslednjih meseci rastu. Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, poskupljenje kredita jeste jedna od posledica “lečenja” inflacije.
– Možemo da očekujemo da NBS ponovo podigne referentnu kamatnu stopu, jer se energetska kriza još ne smiruje, a inflacija i dalje raste i kod nas i u svetu – kaže Vasić za Novosti.
– Tek kada se uoči zaustavljanje inflacije, a zatim i njeno opadanje, možemo da govorimo o delovanju leka. I Evropska centralna banka najavljuje povećanje najvažnijih kamatnih stopa iz istih razloga. Verujem da kreatori naše monetarne politike znaju kako da održe balans, pa da se ujedno poveća cena novca, a da privreda ne stane – naveo je on.
Smirenje inflacije 2023.
Kako Vasić kaže, uprkos konstantnom povećanju referentne kamatne stope šest puta i mogućem sedmom, ne očekuje katastrofalne kamate na dinarske kredite od 15 do 18%, kako je nekada bilo. I dalje su prognoze da bi inflacija do kraja godine pala između 4 i 6%, a da bi tek 2023. godine mogla da se vrati u granice od 3%, plus-minus jedan.
Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага