Foto: bebivita.hr
Dok je nekima stalo da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu.

U 2021. godini u Srbiji su se najviše rađale devojčice sa imenom Mia i dečacim sa imenom Relja.

Kada su devojčice u pitanju, spisak imena koja se roditeljima najviše sviđaju su Ema, Mila, Ela, Lara, Lina, Sofija, Hana, Ana, Lea i Natalija. A što se tiče dečaka, lista izgleda ovako – Mateo, Noa, Emil, Leon, Teo, Matija, Filip, Nikola, Danijel i Luka.

Inače, najčešća imena su Srbiji su Milica i Nikola.

Ime Milica je u drugoj polovini dvadesetog veka izgubilo popularnost stečenu pre Drugog svetskog rata. Ipak, devedesete su donele novi-stari trend, pa je Milica ponovo “zagospodarila” matičnim knjigama rođenih, u koje se to žensko ime i dalje upisuje više nego sva ostala.

Popularnost imena Milica bila je nakratko poljuljana samo 1997. godine, kada je pijedestal preuzela Jovana, ali se već naredne godine sve vratilo na staro.

Sam kraj dvadesetog veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija. Na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola, koji se pre toga bezmalo pola veka nije nalazio ni među deset najpopularnijih. Iz tog razloga, Nikola zauzima tek peto mesto na listi imena koja, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, nosi muška populacija u Srbiji.

U top 10 muških imena zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri “predratna” imena – Milan, Aleksandar i Dušan.

S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi bum.

Opanak/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan
08/12/2021 21:33

Teo, Leo, Matija, Dario, Emil i kojekakva imena nisu i NIKADA nisu bila srpska imena a pogotovo stara srpska imena. A da ne kažem Noa ili Noe…hahahahaha..ko da je neko pašče ili kuče. Prava srpska i stara imena su Luka, Relja, Dušan, Nikola, Vukan, Nemanja itd..a ženska Jelena, Milica, Draginja, Andjelija, Lenka itd..