Foto: Fitostic.com

Zimzeleno drvo s velikim žuto-zelenim cvetovima, koje je pronađeno u šumi Ebo u Kamerunu, prva je nova vrsta koju su 2022. godine službeno proglasili botaničari iz Londona.

Nova vrsta ponela je ime po planetarno poznatom glumcu Leonardu Dikapriju, a naučni naziv stabla je Uvariopsis dicaprio. Ovo priznanje mu je odato zbog sprečavanja seče u ugroženoj šumi, gde je pronađen jedini poznati primerak ovog stabla.

Uvariopsis dicaprio za sada je naveden kao kritično ugrožen. Jedini poznati primerak, visok je četiri metra i ima samo muške cvetove i otkriven je pored pešačke staze, rekli su naučnici.

– Vrlo cenimo podršku koju nam je Leo pružio u kampanji za zaštitu šume Ebo prošle godine pa se činilo prikladnim da mu se odužimo na ovaj način – rekao je Martin Čik, koji vodi tim za Afriku na odeljenju za identifikaciju i imenovanje.

Ovo nije prvi put da slavna osoba bude ovako “počašćena”. Parazit karipskog raka ime je dobio po rege zvezdi sa Jamajke Bobu Marliju, australijska konjska muva dobila je ime po pevačici Bijonse, a žaba je dobila ime po princu Čarlsu.

nsuzivo.rs

 

 

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments