Novi Sad bi uskoro mogao da dobije prva potpuno ekološka vozila u gradskom prevozu, a reč je o 10 električnih autobusa, a u planu je gradnja i četiri puninonice.

O ovoj temi je gradonačenlik Miloš Vučević razgovorao pre nekoliko dana sa gospođom Odil Reno Baso, direktorkom Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD)

– Posebno smo istakli važnost ekoloških projekata za podizanje kvaliteta života naših sugrađana, gde ističem veliku pomoć EBRD-a u izradi akcionog plana za program tzv. “zelenih gradova” (GCAP) , koji obuhvata procenu izazova u oblasti životne sredine i razvoj akcionog plana za njihovo rešavanje kroz investicije u održivu infrastrukturu. Prvi korak u izradi „GCAP“ uključuje procenu gradskog učinka na životnoj sredini koristeći 35 osnovnih pokazatelja koji pokrivaju širok spektar urbanih pitanja. U sledećem koraku „GCAP“-a Novi Sad će uspostaviti svoje dugoročne vizije na rok od 10 do 15 godina za zeleni razvoj grada. Sa ponosom ističem da smo kao Grad, ozelenjavanjem javnih površina već započeli prvu fazu GCAP“-a. Takođe, planirana je i “zelena” investicija u javni prevoz, gde će EBRD sa kreditom od 8.000.000 evra finansirati kupovinu do 10 niskopodnih električnih autobusa i 4 punionice, čime bi 2 linije gradskog prevoza postale potpuno “zelene”. Siguran sam da su, uz rad i posvećenost, ovi ciljevi dostižni i tako ćemo pokazati da se Srpska Atina u potpunosti razvija u skladu sa najvišim evropskim ekološkim standardima na zadovoljstvo svih svojih stanovnika – Rekao je gradonačelnik Miloš Vučević

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zdravko
24/03/2021 10:30

Dajte prvo odrzavanje postojecih pa onda pricajte o novim….

Goran
24/03/2021 13:28

Набавна цена по аутобусу је 350.000 еура