Foto: Gradsko zelenilo

Ispred Novosadske železničke stanice, čija se rekonstrukcija odvija punim tempom, na velikom travnjaku, poznatom po cvetnim kombinacijama, Gradsko zelenilo aranžiralo je figuru golubice – simbola Novog Sada. Golubica je „pozajmljena“ sa novosadskog grba na kome predstavlja preporod grada posle turskih ratova i simbolizuje nadu za lepšu budućnost i procvat nečeg novog i lepog. Utoliko, figura na velikom travnjaku ispred stanice koja se obnavlja prvi put posle 1964. godine, kada je izgrađena, ima dodatnu poruku kao najava skorašnjeg saobraćaja na brzoj pruzi između Budimpešte i Beograda.

Figura na travnjaku koja trenutno dočekuje i ispraća putnike na relaciji Novi Sad – Subotica, a ubuduće će to biti korisnici brzih vozova, sastavljena je od 2 kubika kamena i 1.400 litara malča. Vrlo je uočljiva jer se figura goluba sa maslinovom grančicom u kljunu, prostire na 28 kvadratnim metara pošto je 12 metara dugačka i 6 široka. Trojici veštih radnika Gradskog zelenila trebalo je nepuna dva dana da postave figuru. Golubica najavljuje skori završetak železničke stanice koja će povratiti nekadašnji sjaj objekta za koji su autorima svojevremeno dodeljivane nagrade za arhitektonske poduhvate.
Kako golubica u grbu Novog Sada, kao simbol, najvaljuje nešto novo i lepo, može se smatrati da kreacija Gradskog zelenila na jednom od tri glavna travnjaka u gradu, najavljuje pogodnosti koje će uživati putnici brzih vozova, uoči i posle putovanja vozom brzinom od 200 kilometara na sat. Obnovljena stanica povratiće stari sjaj. Uz blagajne i čekaonice, u stanici će biti novi moderni komandni centar. A stariji Novosađani koji se sa nostalgijom sećaju nekadašnjeg staničnog bifea i restorana takođe će dobiti satisfakciju u novom, moderno opremljenom ugostiteljskom prostoru.

Obnovljena železnička stanica ponudiće svoje usluge Novosađanima i njihovim gostima već za par meseci. Nakon toga, stižu brzi vozovi, koji se isčekuju kao najveći simbol napretka zemlje. Upravo takvu poruku sugrađanima šalju zaposleni u Gradskom zelenilu sa svojom golubicom.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments