Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Sve više zapadnih zvaničnika javno se zalaže za meru obavezne vakcinacije kao rešenje za izlazak iz pandemije. Austrija je već donela odluku da se obavezna vakcinacija uvede u februaru, Nemačka je blizu te odluke, a i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je vreme da EU razmisli o toj protivepidemiološkoj meri. 

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković ističe za “Blic” da je obavezna vakcinacija još jedna u nizu protivepidemioloških mera u vezi sa kojom se, kako kaže, u zdrav razum meša politika. Kako dodaje, vakcinacija mora da postane imperativ kako u svetu tako i kod nas.

– Ja sam se ako ne prvi, onda među prvima zalagao da vakcinacija zdravstvenog osoblja bude imperativ. Zdravstveni radnici moraju da shvate da je mogućnost da nevakcinisani prenese zarazu desetostruko veća u odnosu na vakcinisane. Za to nam ne treba nikakav društveni kompromis. Ne treba nam ni veća opasnost da zdravstveni radnik zarazi pacijenta koji zbog svog zdravstvenog stanja, recimo, ne može da se vakciniše – objašnjava Janković.

Sagovornik nije siguran koji model obavezne vakcinacije bi bio primenjiv na Srbiju.

– Italija nam je, recimo, pokazala kako je realno moguće uvesti obaveznu vakcinaciju iako se to tako ne zove. Recimo, oni koji se ne vakcinišu ne dobijaju otkaz, ali imaju minimalnu platu. Naravno, kod nas bi svaka ideja obavezne vakcinacije naišla na otpor. To je pre svega zato što se o takvoj ideji prvo govori u televizijskim emisijama i na društvenim mrežama gde se polarizuje javnost umesto na stručnim skupovima – podvlači Janković.

Virusolog u penziji Ana Gligić postavlja pitanje na koji način bi se sprovela obavezna vakcinacija.

– Ako će da se naplaćuje neka pandemijska odnosno novčana kazna postavlja se pitanje odakle ljudima pare da plate tu sankciju? Pre nego što donesemo takvu odluku moramo da znamo kako ćemo je sprovesti odnosno kakve će biti njene posledice. Bolje da edukujemo ljude koliki je značaj vakcinacije, šta se sve dešava kada se vakcinišemo odnosno ne vakcinišemo – zaključuje Gligić.

Obavezna vakcinacija, najpre, je uvedena u Francuskoj, Grčkoj i Italiji i to, pre svih, zdravstvenih radnika. S druge strane, širom EU zemlje su na različite načine podsticale vakcinaciju i dostigle određeni procenat imunizovanih uglavnom od 60 do skoro odsto vakcinisanih sa dve doze.

Da se i u celoj EU razmišlja o obaveznoj vakcinaciji, potvrdila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i naglasila da će vlade zemalja članica odlučivati o toj meri.

Blic/nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
TajSam
03/12/2021 11:36

Da se vakcinisem protiv cega tacno? Koji soj i koliko razlicitih vakcina da primim pa da budem “siguran”. Evo majke mi ako budem morao da se vakcinisem i budem uslovljen sa manjom platom i sl. neka vam ovo bude moja zadnja poruka koju zelim da podelim sa svima koje volim i onim drugima koje zanjima, ja cu lepo skratiti sebi zivot pa vise necete morati da brinete hocu li ga siriti! Svakako je to pojenta virusa a i vakcine, masovna kontrola nad populacijom u pokusaju da se isprave stvari koje su odavno poremecene..

Darko
03/12/2021 13:48
Reply to  TajSam

Ne boj se, neće toga biti kod nas, Srbija nije ideološki naslednik nacističke Nemačke kao Evropska unija.

Suzana
04/12/2021 02:00
Reply to  TajSam

Konacno normalan kometar!

ASas
03/12/2021 13:53

Samo dalje od nas sa tim fasistickim odlukama.

Strasno
03/12/2021 15:20

Da primam minimalnu platu zbog toga sto nisam vakcinisan je van svake pameti. Plata se odredjuje na osnovu doprinosa koje zaposleni ostvaruje u korist firme. Sto znaci da ako sam ja jedan od boljih radnika u firmi ali nisam vakcinisan ja manje vredim od mojih vakcinisanih kolega koji su slabiji radnici. To i nije tako lose mozda mi ubrizgaju jos neku diplomu pa da budem dr.mr.prof.primarijus ima da imam para i nista necu da radim samo cu da masem sa papirom da sam vakcinisan. Koliko sve ovo vredja inteligenciju ljudi…