Foto:Zabriskie

Studio Zabriskie objavio je render mogućeg izgleda strare ranžirne stanice nakon rekonstrukcije.

Podsetimo u petak je u Gradskoj kući u Novom Sadu u pisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke za kulturu i informisanje Maje Gojković, ministra građevine saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i Miloša Vučevića, prezentovano jedno od mogućih rešenja za Ranžirnu stanicu u Novom Sadu. Reč je o vrednoj industrijskoj baštini Grada, Pokrajine i Srbije za koju je projekat uradio Studio Gustava Ajfela pre tačno 110 godina.

Idejno rešenje prezentovao je Kreativni konzorcijum koji čine: Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator „ICT Hub“ iz Beograda i Arhitektonski studio “Zabriskie”.

U 2021. koju je EU proglasila Evropskom godinom železnice, Srbiju očekuje završetak najvažanijeg infrastrukturnog projekta, nove pruge Beograd – Novi Sad pa je ovo pravi momenat da se pokrene pitanje budućnosti depoa parnih lokomotiva na Bulevaru Evrope kao budućeg mogućeg novog community centra i pešačke zone Novog Sada. Ideju o revitalizaciji i očuvanju Ranžirne stanice u Novom Sadu podržala je i organizacija Europa Nostra.

Foto:Zabriskie

Domaćin sastanka, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je Grad, dok su drugi sumnjičavo gledali sa strane, dokazao da može da oživi zaboravljene, neiskorišćene prostore i da ih učini korisnim za čitavu zajednicu.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
M46
26/04/2021 14:25

Ovo nije ranzirna stanica nego okretnica, ranzirna stanica je nesto sasvim drugo

Stanka
26/04/2021 16:19

Samo se nadam da ce ubrzo poceti da rade, da ne odugovlace posto u neposrednoj blizini ranzirne stanice ima ogromna deponija i nehigijensko naselje. Vise od petnaest godina ukazujemo nadleznima da rese problem koji se stvorio njihovim ne reagovanjem. Smece i smrad su u ul.Branislava Borote. Gle, on je bio i pravnik i gradonacelnik kao i sadasnji sto je.

Komšinica
27/04/2021 00:03
Reply to  Stanka

Bas tako sve sto ste rekli je istuna za deponiju ,koju su prošle godine malo uklonili i dalje se dovlači smeće i jako je ružno ,slažem se sa vama da grad što pre počne sa radovima,kako bi stanari ove ulice branislava
borote mogli normalno da zive bez smrada !!!

Слободан
27/04/2021 08:30

Уништена је историја железнице овог лепог града ,као и главна станица у Београду,