Foto: 9News

Koliko dugo možete da stojite na jednoj nozi? Kako starite, možda vam se čini kako dobra ravnoteža pri stajanju na jednoj nozi nije tako važna, ali nova studija iz British Journal of Sports Medicine tvrdi drugačije.

Prema istraživanju, sposobnost stajanja na jednoj nozi 10 sekundi ili duže zapravo može pokazati koliko ćete dugo živeti, piše mbg.

Prema studiji, ravnoteža počinje značajno da opada kako se približavamo srednjim godinama, što nas čini podložnijima padanju.

U studiji sprovedenoj na 1702 učesnika (od kojih su 68% bili muškarci), ispitanike između 51 i 75 godina pratili su od 2008. do 2020. godine. Tokom studije podvrgnuti su testu stajanja na jednoj nozi u trajanju od 10 sekundi, a njihova uspešnost zabeležena je uz podatke o njihovom indeksu telesne mase, komorbiditetima, godinama i polu.

Foto: CNN

U podacima koji su se nakupili tokom godina, 20,4% učesnika nije moglo da dovrši jednonožno stajanje od 10 sekundi. Prema ovim podacima, 7,2% umrlo je nakon “praćenja od 7 godina”, što je autore dovelo do zaključka da su ispitanici koji su imali bolju ravnotežu živeli duže.

Iako nemogućnost stajanja na nozi 10 sekundi ili duže ne garantuje kraći životni vek, može ukazivati na vaše celokupno zdravlje, navode autori studije.

Iako je ova studija uključivala niz faktora kao što su godine, pol i indeks telesne mase, uglavnom je sprovedena na muškarcima. Stoga bi šira, raznolikija grupa učesnika mogla ponuditi jasniju korelaciju ravnoteže i dugovečnosti. Takođe je važno napomenuti da ova studija ne govori da loša ravnoteža dugoročno utiče na vaš životni vek.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments